NVJ onderzoekt werkgelegenheid omroepen

donderdag 27 augustus 2009

De sectie Omroep van de NVJ gaat de ontwikkelingen in de werkgelegenheid bij de publieke omroepen onderzoeken. Vanaf volgende week worden leden en niet-leden van de NVJ uitgenodigd deel te nemen aan een enquête. ‘Dat de omroepen veel in beweging zijn is niet nieuw’, aldus omroepsecretaris Marc Visch. ‘Alleen is het nooit eerder in kaart gebracht.’

De NVJ maakt zich zorgen over de ontwikkeling van de werkgelegenheid bij de omroepen. Nieuwe landelijke omroepen, druk op de reclamemarkt, het programmeringsmodel en bezuinigingen zorgen voor veel onrust. ‘Om de ontwikkeling van de werkgelegenheid in kaart te brengen willen we van omroepmedewerkers weten welke soorten contracten ze hebben, voor welke programma’s ze werken en als ze vertrekken willen we de reden daarvan achterhalen’, aldus omroepsecretaris Marc Visch.
Het onderzoek Werkgelegenheidsonderzoek omroep NVJ 2009 wordt zo breed mogelijk opgezet, zowel medewerkers werkzaam bij publieke-, commerciële-, landelijke- en regionale omroepen worden opgeroepen mee te doen. ‘Allereerst wordt er een nulmeting gehouden’, zegt Visch. ‘Vervolgens willen we dit onderzoek na een tijdje herhalen en blijven monitoren.’

Het onderzoek is min of meer een vervolg op het adviesrapport Hoe is de stand, Mieke’ uit 1995. Visch: ‘Dat de omroepen veel in beweging zijn is niet nieuw’, aldus Visch. ‘Alleen is nooit eerder, ook niet in 1995, in kaart gebracht waar die bewegingen zitten en wat de redenen van mensen zijn om ergens te vertrekken.’ Behalve het monitoren, wat eerst van start gaat, zullen ook interviews afgenomen worden.

Leden en niet-leden kunnen vanaf volgende week tot en met september deelnemen aan de enquête. De eerste resultaten zullen in oktober bekend worden gemaakt.