NVJ peilt leeftijdsamenstelling tijdschriftredacties

vrijdag 16 april 2010

De NVJ onderzoekt de leeftijdsamenstelling op redacties van publiekstijdschriften en de behoefte aan een instroomproject voor jonge journalisten. Aanleiding is het verzet van werkgevers tijdens de CAO-onderhandelingen Publieks- en Opinieweekbladjournalisten tegen een kennismakingsproject. Volgens werkgevers is er geen gebrek aan jonge journalisten bij publieksmedia. De NVJ heeft een enquête uitgestuurd om de behoefte te peilen.

De NVJ en de werkgeversorganisatie zijn tijdens de onderhandelingen over de nieuwe CAO voor Publieks- en Opinieweekbladjournalisten 2009-2010 niet alleen gestuit op een verschil van mening over de loonsverbetering, maar ook over de invoering van een kennismakingsproject.

De NVJ stelt voor om jonge journalisten die maximaal een jaar een journalistieke opleiding hebben afgerond de gelegenheid te geven een jaar lang betaald ervaring bij een tijdschrift op te doen. Zij worden boven de sterkte geplaatst zodat het niet ten koste van een arbeidsplaats gaat.

Anders dan de zogenaamde “Plasterkregeling voor Dagbladjournalisten” financiert de sector deze regeling zelf. Hier wordt een fonds voor opgericht. Tijdens de CAO onderhandelingen wordt voorgesteld hoeveel er in het fonds wordt gestort. Werkgevers die een “kennismaker” aanstellen krijgen subsidie uit het fonds. Het gaat om ongeveer 20 “kennismakers”.

U heeft tot maandag 26 april a.s. de tijd om deze enquête in te vullen.