NVJ verheugd over uitspraak bewaarplicht

woensdag 11 maart 2015

De voorzieningenrechter in Den Haag heeft de bewaarplicht voor internet- en telecombedrijven ongeldig verklaard. Zij zijn niet langer verplicht allerlei informatie over communicatieverkeer op te slaan. Alle Nederlanders werden door deze bewaarplicht getroffen, of ze nu ergens van verdacht werden of niet. De NVJ is verheugd over de uitspraak, die van extra belang is voor journalisten en advocaten.

Terwijl vorig jaar omringende landen de opslag van verkeersgegevens staakten na een uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie over de zogeheten dataretentieregel, wilden toenmalig minister Opstelten en staatssecretaris Teeven de opslagplicht handhaven. Dit was aanleiding voor een groep maatschappelijke organisaties, waaronder de NVJ, om een rechtszaak te beginnen.

De NVJ is verheugd over deze uitspraak. Algemeen secretaris Thomas Bruning: ‘De rechter heeft in deze uitspraak een einde gemaakt aan het verplicht bewaren van communicatiegegevens van iedereen, inclusief niet-verdachte burgers. Het belang van privacy weegt terecht zwaarder. Bovendien was de Nederlandse wet in strijd met het Europese recht, dat is nu rechtgezet. Juist voor journalisten en advocaten heeft deze uitspraak een extra belang. Zij  moeten kunnen rekenen op de vertrouwelijkheid van hun communicatie. in verband met bescherming van hun bronnen.’