NVJ veroordeelt arrestatie Niels Damstra

zondag 19 februari 2012

UPDATE – Een advocaat van de NVJ staat freelance journalist Niels Damstra bij, die zondagochtend vroeg werd gearresteerd bij het filmen van een ongeval in Apeldoorn. De NVJ noemt dit niet het eerste incident waarbij een journalist wordt opgepakt voor het maken van opnamen op de openbare weg.

Niels Damstra, werkzaam voor ondermeer NOS, RTL, SBS en Omroep Gelderland, filmde zondagochtend vroeg een verlaten auto die op zijn kant lag in een greppel. Een van de agenten eiste verwijdering van de beelden die Damstra had geschoten. De journalist weigerde dit en wilde zich vervolgens niet legitimeren. Daarop werd hij aangehouden. Hem werd naar eigen zeggen meegedeeld dat alles in het werk werd gesteld om zijn politieperskaart in te nemen. Na twee uur werd Damstra vrijgelaten. De camera en het beeldmateriaal werden in beslag genomen. Inmiddels zijn deze weer vrijgegeven.

‘Er was geen enkele reden om zijn spullen af te nemen of om hem aan te houden als hij op de openbare weg aan het filmen was,’ reageert Thomas Bruning, algemeen secretaris van de NVJ. ‘Bovendien is dit niet het eerste incident waarbij een journalist wordt opgepakt voor het maken van opnamen op de openbare weg. De NVJ zal dit zeker aankaarten bij de verantwoordelijk minister om herhalingen te voorkomen.’

Volgens GroenLinks-kamerlid Tofik Dibi lijken de recente incidenten met fotografen en cameramensen een structureel probleem te worden. Voor hem is dit aanleiding om minister Opstelten van Veiligheid en Justitie ter verantwoording te roepen.

De politie van Noord- en Oost-Gelderland betreurt de gang van zaken. Zij had liever gezien dat de man zich direct als professioneel journalist kenbaar had gemaakt en betreurt de inbeslagname van de camera. ‘Een goede relatie met journalisten is van maatschappelijk belang. Onderlinge samenwerking en professionaliteit zijn cruciaal voor beide partijen om hun werk te kunnen doen,’ aldus de verklaring van de politie.

Meer bij NU.nl