NVJ vraagt IOC standpunt in te nemen voor persvrijheid China

maandag 31 januari 2022

De NVJ heeft in een brief aan Thomas Bach, de voorzitter van het Internationaal Olympisch Comité (IOC), aandacht gevraagd voor persvrijheid en de rechten van journalisten tijdens de Olympische Spelen in Beijing, China. 

Foto Koen van Weel/ANP

In de brief uit de NVJ "serieuze zorgen over de werkomstandigheden van journalisten" die verslag doen van de Spelen, en noemt daarbij expliciet hun veiligheid en privacy. Vrijdag 4 februari beginnen de Olympische Winterspelen in Beijing, de hoofdstad van China. Uit een recent verschenen rapport is gebleken dat de persvrijheid in China afgelopen jaar sterk verslechterde.

De NVJ schrijft: "In dit verband roepen we het Olympisch Comité op om een duidelijk standpunt in te nemen over de rechten van journalisten en de Chinese autoriteiten ondubbelzinnig te vertellen dat ze zich moeten houden aan de fundamentele beginselen van persvrijheid en dat zij de rechten van journalisten moeten beschermen." De hele brief is te lezen in bijgevoegde pdf.

Met het schrijven van de brief trekt de NVJ op met andere nationale bonden van journalisten, verzameld in de koepelorganisatie International Federation of Journalists (IFJ). De IFJ vertegenwoordigt meer dan 600.000 leden in 140 landen wereldwijd. 

 

Downloads