Onze vrouw in Turkije

dinsdag 22 september 2015

In Turkije is de journalistiek van oudsher een mannelijk beroep. Hoe vrouwen zich ook inspannen om in deze competitieve omgeving hun werk te kunnen doen, zij botsen steeds opnieuw tegen een glazen plafond. Tijdens het debat ‘Onze vrouw in Turkije’ op 3 oktober in De Balie praten journalisten uit Turkije en Nederland over de positie van vrouwen in het Turkse medialandschap.

De Turkse media zijn een mannelijk bolwerk. De informanten en bronnen van journalisten zijn mannen, de inhoud van artikelen en reportages wordt bepaald en gekleurd door mannen. En ook de hoogste posities in zowel de geschreven als de audiovisuele en online media worden door mannen bezet. De verhoudingen tussen mannelijke en vrouwelijke journalisten zijn in de afgelopen decennia nauwelijks veranderd. In 2005 bestond de geschreven pers in Turkije voor 18,95 procent uit vrouwen en voor 81,05 uit mannen. In de afgelopen tien jaar is het aantal vrouwelijke journalisten met slechts een 0,5 procent gegroeid. Bovendien is sprake van een politiek klimaat waarin vrouwen in de Turkse media steeds vaker op de korrel worden genomen of wordt via de social media de aanval op hen geopend.

Programma

De bijeenkomst wordt geopend door Astrid van Unen, bestuurslid van Röportaj. Hierna volgt een korte documentaire van Stichting Röportaj waarin een aantal vervolgde journalistes uit Turkije aan het woord komt.

Verder spreken:

  • Çiçek Tahaoğlu van het onafhankelijke, Turkse communicatienetwerk Bianet
  • Burcu Karakaş, onlangs ontslagen journaliste van het Turkse dagblad Milliyet
  • Kati Piri, Turkije-rapporteur namens het Europees Parlement
  • Wilma Haan, NVJ-bestuurder en chef nieuwsredactie bij Het Parool
  • Marjanne de Haan, Turkije Coördinator van Amnesty International Nederland
  • Gespreksleider is Katinka Baehr, freelance journalist en programmamaker.

Het debat wordt georganiseerd door Stichting Röportaj, in samenwerking met de NVJ.

Datum, tijd en locatie: zaterdag 3 okt 19:30 - 21:30 uur in De Balie, Kleine-Gartmanplantsoen 10, Amsterdam  

De toegang is gratis. Aanmelden kan hier

Foto: Ellie Speet