Opdrachtgever verantwoordelijk voor veiligheid zzp’er

dinsdag 27 maart 2012

Opdrachtgevers die zzp’ers inhuren voor klussen in hun bedrijf, kunnen bij een bedrijfsongeval aansprakelijk worden gesteld. Dit blijkt uit een uitspraak van de Hoge Raad. De opdrachtgever krijgt daarmee dezelfde zorgplicht als een werkgever, en is verantwoordelijk voor de veiligheid van de zzp’er.

De Hoge Raad oordeelde vorige week dat een onderhoudsbedrijf verantwoordelijk kan zijn voor de invaliditeit van een zzp’er die het bedrijf had ingehuurd. De man stelde het bedrijf aansprakelijk na een bedrijfsongeval waarbij een been moest worden geamputeerd. Na zeven jaar procederen heeft de Hoge Raad de man in het gelijk gesteld. Het is aan de lagere rechter of het bedrijf zijn zorgplicht is nagekomen.

De uitspraak heeft tot gevolg dat de positie van zelfstandigen worden versterkt en dat werkgevers dezelfde zorgplicht heeft ingehuurde zelfstandigen als voor werknemers.
Tot nu toe bleek de rechtspraak verdeeld over de vraag of een opdrachtgever aansprakelijk kan worden gesteld. De ene rechter vindt van wel, maar de ander meent dat de wet uitsluitend de werknemer en niet de zelfstandige freelancer heeft willen beschermen. Sommige rechters vinden dat de freelancer “soms” bescherming moet krijgen, met name als de door de freelancer uitgevoerde werkzaamheden ook door vaste werknemers worden gedaan en als de werkgever/opdrachtgever zeggenschap over de werkzaamheden uitoefent.