Openheid

woensdag 5 juni 2019

Het is volgens mij een verouderde gewoonte, maar de meeste mensen praten niet graag over hun salaris of inkomen - opscheppers daar gelaten. Misschien vergis ik me, maar ik heb de indruk dat zelfstandige journalisten daar wat makkelijker in zijn. Gelukkig maar, want in mijn visie kunnen freelancers niet open genoeg zijn over hun tarieven en hun inkomsten. Tegen opdrachtgevers die geheimzinnig doen omdat ze niemand op ideeën willen brengen, bestaat maar één wapen: openheid.

Onze collega’s Britt van Uem en Ruud Rogier hebben een rechtszaak aangespannen tegen De Persgroep, waarin ze betere tarieven eisen dan de 13 cent per woord of 42 euro per foto die de uitgever hun wilde betalen. In een tussenvonnis is de rechter hen al flink tegemoet gekomen, maar hij wil nog wel graag weten welke uurtarieven gebruikelijk zijn voor zelfstandige journalisten. Om daar een goed onderbouwde uitspraak over te doen, vraagt de NVJ zelfstandigen naar de tarieven die zij voor hun journalistieke werk hanteren, en die dus ook daadwerkelijk betaald worden.

Het zal duidelijk zijn dat zo’n onderzoek aan kracht wint naarmate meer collega’s de enquête naar waarheid invullen. Even doen dus, zeker omdat een gunstig vonnis in ons aller belang is. Ook voor de velen onder ons die net als ik aanzienlijk meer vragen en krijgen dan die onacceptabele minimumtarieven van De Persgroep.

René Bogaarts, voorzitter NVJ Zelfstandigen

De oproep en de link naar de enquête is dinsdag naar de betreffende leden gestuurd. Vul de vragenlijst vandaag nog in, of anders in elk geval voor dinsdag 11 juni.