Peter Olsthoorn wint kort geding tegen Pretium

woensdag 30 november 2016

De kortgedingrechter te Den Haag heeft dinsdag bepaald dat telecombedrijf Pretium en haar directeur Hans Nyks de publicatie van een webboek van de freelance journalist Peter Olsthoorn niet kunnen tegenhouden.

Het boek ‘Dossier Pretium’ bevat dertig artikelen over het telecombedrijf dat regelmatig overhoop ligt met journalisten die kritisch schrijven over de wervingspraktijken.  Er werd een volledig publicatieverbod geëist, maar op basis van de eerste acht artikelen stelt de rechter dat die artikelen niet misleidend of onnodig grievend zijn, zodat een klassieke bescherming zoals voor journalistieke activiteiten geldt, niet van toepassing kon zijn. Volgens Olsthoorn verdient persvrijheid begrenzing, maar niet zoals Pretium Telecom die steeds eist.

Olsthoorn werd bijgestaan door advocaat Otto Volgenant (Boekx Advocaten) in deze rechtszaak, die verder wordt ondersteund door het Persvrijheidsfonds en de NVJ.

Persvrijheidsfonds

Het Persvrijheidsfonds is in november 2007 opgericht door de NVJ en het Genootschap van Hoofdredacteuren. De stichting heeft tot doel juridische procedures met een principieel karakter, die het de journalistieke beroepsgroep mogelijk maken om in zoveel mogelijk vrijheid haar werk te kunnen doen, te beginnen en te ondersteunen.