Reacties op de column regiojournalistiek

woensdag 30 september 2020

OPINIE - Een column schrijven… het aantal reacties kan wisselend zijn, maar eens in de tijd leidt een column niet alleen tot reacties, maar komen er ook daden uit voort. Onder titel ‘Regiojournalistiek een dure hobby?’ deed ik een oproep om mee te denken over hoe we de journalistiek in een vorm passend bij de 21e eeuw kunnen brengen om te zorgen dat ‘wij’ journalisten tot in alle uithoeken van de provincies ons werk kunnen blijven doen. Kortom: hoe houden we in de regio de journalistiek betaalbaar? En daarbij de oproep om ons journalisten te verenigen in collectieven.

Ruim twee maanden verder heb ik gesproken met een vijftal journalisten uit Twente, de Achterhoek en de Liemers (streek liggend tussen Arnhem-Emmerik). Ja, zij zien meerwaarde in het vormen van collectieven of om in totaal nieuwe structuren te gaan werken. Dat is meer dan het proberen waard, want zo heel veel hebben ‘we’ niet meer te verliezen. Opvallend is dat zij alle vijf constateerden dat nieuws uit de streek zich te veel beperkt tot eilandjes. Het zijn communicatiediensten van gemeenten en de pr-diensten van met subsidie gesteunde regioprojecten die in eerste instantie menen het nieuws wel te kunnen verspreiden. Maar als er ergens draagvlak moet komen, zien zij het nut in van de journalistiek en de media als zij er niet of nauwelijks aandacht aan besteden. Hier zit de ruimte voor nieuwe ontwikkelingen, ruimte voor ondernemende freelancers. De NVJ kan een brug leggen richting gemeentelijk mediabeleid of specifiek regionaal mediabeleid. Dezer dagen wordt ook gesproken met de VNG. Enkele politici gaven een motie voor te bereiden om de regiojournalistiek vitaal te houden. We houden het in de gaten.

Na het delen van de column op social mediakanalen, kwamen er ook reacties uit de dorpsraden en -besturen. ‘De regiojournalistiek verrijkt je kennis en houdt de dynamiek in de streek vast.’ BDU/Achterhoek Nieuws kwam na het appel in de column - de regiojournalistiek ligt aan het infuus - met een dubbele pagina in alle titels. (pagina 30 en 31). Op vrijdagavond 9 oktober besteedt vrijplaats voor kunst en cultuur De Koppelkerk in Bredevoort aandacht aan cruciale beroepen tijdens een online meet-up van VPRO’s Tegenlicht. Namens de journalistiek en als NVJ-bestuurder van de sectie Zelfstandigen ben ik uitgenodigd deel te nemen in het panel. Je kunt meekijken door je aan te melden via de agenda van De Koppelkerk

Overigens kwamen de reacties op de column uit het hele land. Mocht dit tot soortgelijke acties leiden: houd ons op de hoogte.