Redactie Telegraaf wil uitstel adviesaanvraag

dinsdag 15 december 2015

De ondernemingsraad van De Telegraaf wordt door de directie onder druk gezet om voor het eind van het jaar te adviseren over de reorganisatieplannen, anders, zo dreigt de directie, geldt het Sociaal Plan niet meer. Over het nieuwe - minder gunstige Sociaal Plan - is nog geen overeenstemming met de bonden bereikt. De redactie van De Telegraaf heeft maandag bij een unaniem aangenomen motie de OR gevraagd om bij de directie aan te dringen op uitstel van de adviesaanvraag.

De redactieraad belegde maandag een drukbezochte  plenaire redactievergadering, waar NVJ-secretaris Annabel de Winter was uitgenodigd als adviseur.

Nieuwe functieprofielen

Hoewel een grote reorganisatie van de redactie al maanden geleden werd aangekondigd, moest het tot 27 november duren voordat de plannen voor de reorganisatie van de redactie vaste vorm kregen in een adviesaanvraag van de directie aan de OR van TMG Landelijke Media. Om het allemaal nog spannender te maken zijn er voor 80 procent van de journalistieke functies bij De Telegraaf nieuwe functieprofielen ontwikkeld, zodat het grootste deel van de redactieleden moet solliciteren naar een functie bij de krant.

Onder druk

Alles staat onder hoogspanning in deze reorganisatie, want terwijl de directie de OR slechts een maand geeft om over deze belangrijke wijziging van de redactionele koers en de organisatie van de Telegraaf te adviseren, ontbreken tot op de dag van vandaag de functieprofielen en corresponderende salarisschalen waarnaar al die Telegraaf journalisten moeten solliciteren. Toch worden redactie en OR onder druk gezet door de directie om voor het eind van het jaar te adviseren over de plannen want anders, dreigt de directie, geldt het Sociaal Plan niet meer. En over het nieuwe - minder gunstige Sociaal Plan - is nog geen overeenstemming bereikt.

Dit alles brengt de redactie in een spagaat. Enerzijds wordt de druk gevoeld om goed te willen zorgen voor vertrekkende collega's, anderzijds groeit de zorg over de nieuwe functieprofielen en de zorgvuldigheid van de sollicitatieprocedure voor de journalisten die achterblijven.

Unaniem aangenomen motie

Onder deze enorme druk belegde de redactieraad van De Telegraaf maandagochtend 14 december een  meer dan twee uur durende plenaire redactievergadering, die gedurende haar hoogtepunt bezocht werd door het grootste deel van de bijna 250 leden tellende redactie. Na uitgebreide beraadslagingen besloot de redactie bij unaniem aangenomen motie de OR te vragen bij de directie aan te dringen uitstel voor de adviesaanvraag te verlenen met 14 dagen en daarmee ook de gelding van het huidige Sociaal Plan te verlengen.

De directie - die verantwoordelijk is voor de hoogspanning - wordt nu gevraagd om mee te werken aan een oplossing voor de situatie. De NVJ steunt de redactie in haar verzoek om meer tijd voor een zorgvuldige adviesverlening en de daarmee onverbrekelijk verbonden verlenging van het Sociaal Plan.