Stemmen op journalistieke cao kan vanaf vandaag

woensdag 26 augustus 2015

Leden van de NVJ werkzaam bij de dagbladen, publieks- en opinie- en vaktijdschriften kunnen vanaf vandaag tot en met 8 september hun stem uitbrengen op het onderhandelingsresultaat voor een nieuwe journalistieke cao voor het Uitgeverijbedrijf. Zij ontvingen op 26 augustus via mail een stemformulier.

Marjan Enzlin, voorzitter van de NVJ en hoofdredacteur van Arts en Auto: ‘Wij denken dat deze cao een goede stap is. Maar het gaat niet om ons, het gaat júllie arbeidsvoorwaarden. Dus zorg dat je je goed laat informeren. Ik ben voor deze cao, ik ben benieuwd wat jullie vinden.’ 

Grootste moderniseringsoperatie

De totstandkoming van deze cao is de grootste moderniseringsoperatie aller tijden op cao-gebied. Met moderne teksten, regelingen die gemakkelijker zijn uit te leggen en een persoonlijk keuze budget waarmee werknemers individueel hun arbeidsvoorwaarden kunnen regelen. Concreet betekent dit dat werknemers er in totaal 3 procent loon bij krijgen en dat er meer individuele keuzes kunnen worden gemaakt.

Digitale sectoren

Daarnaast vallen nu ook alle digitale sectoren in de uitgeverijwereld waarin journalistiek wordt bedreven onder de werkingssfeer van de nieuwe journalistieke cao. Belangrijk is ook de afspraak dat redacties medezeggenschap hebben en houden over structuurwijzigingen bij reorganisaties, over het samengaan van titels, en dat de organisatie en onafhankelijkheid van de redacties zijn vastgelegd.

  • Ga hier naar de 7 hoofdpunten van de nieuwe cao

Budgetneutraal

Een belangrijk uitgangspunt tijdens de onderhandelingen was budgetneutraliteit. Dit betekent dat de werknemers die vallen onder deze nieuwe cao er in totaliteit niet op achteruitgaan. Wel zijn er keuzes gemaakt die verschillend uit kunnen werken op individueel niveau.

Informatiecampagne

Een delegatie van de NVJ bezoekt deze weken de dagbladredacties in Nederland om een uitgebreide toelichting te geven en vragen te beantwoorden.

  • Data en locaties van de komende bijeenkomsten zijn hier te vinden.
  • In ons dossier vind je alle informatie over de cao, samenvattingen, korte interviews en video’s