Steun collega-journalisten Gaza met donatie aan RSF

woensdag 8 mei 2024

Reporters Without Borders (RSF) heeft in Beiroet een regionaal persvrijheidscentrum geopend om journalisten en media in de regio, inclusief journalisten die de oorlog in Gaza verslaan, te ondersteunen. RSF voorziet verslaggevers van de uitrusting, hulp en middelen die ze nodig hebben om hun werk zo veilig mogelijk uit te voeren. Je kunt RSF hiervoor steunen met een donatie.

Foto: Robin Grassi/RSF

Het centrum in Beiroet is een regionaal knooppunt bedoeld voor journalisten die in het Midden-Oosten werken. ‘Er is een dringende behoefte aan ondersteuning van de Palestijnse journalistiek en het recht op informatie in het hele Midden-Oosten dat getroffen is door de Gaza-oorlog’, zegt Rebecca Vincent, RSF-directeur Campagnes. ‘Het centrum biedt essentiële ruimte en diensten om de veiligheid van journalisten die in het gebied werken te verbeteren en de persvrijheid te verdedigen.’

RSF en haar lokale partners bieden trainingen in fysieke en digitale veiligheid aan, vooral voor journalisten die naar Gaza en de Westelijke Jordaanoever willen reizen. Ook biedt het persvrijheidscentrum psychologische ondersteuning, juridische bijstand en beschermende uitrusting zoals kogelvrije vesten, helmen en EHBO-koffers.

RSF sterk geworteld in lokale netwerken

‘RSF heeft een sterke track record’, zegt Jan Keulen, vertegenwoordiger van het NVJ Beleidsteam Persvrijheid. ‘Ze zijn ooit als eerste in Gaza begonnen, al in 2009, om journalisten te voorzien van beschermende uitrusting. Ze geven veiligheidstrainingen, bieden hulp aan verslaggevers die bijvoorbeeld naar de Westelijke Jordaanoever gaan en zijn sterk geworteld in lokale netwerken. Dat maakt ze efficiënt.’

Zo heeft RSF eerder met haar lokale partner Arab Reporters for Investigative Journalism (ARIJ) tenten in Gaza ingericht waar journalisten kunnen werken. De tenten zijn voorzien van professionele uitrusting en basisoverlevingsproducten. Ook bundelt RSF de krachten met de Samir Kassir Foundation, die zich inzet voor de bevordering van pers- en culturele vrijheid in Libanon en de Arabische wereld, en met Filastinyat, een organisatie van vrouwelijke journalisten gevestigd in Ramallah.

Steun je collega-journalisten met een donatie

Het werk van Reporters Without Borders wordt mogelijk gemaakt dankzij donaties. Steun je collega-journalisten in Gaza en het Midden-Oosten en doneer vandaag nog!