Strafrechtelijk onderzoek naar dood Oerlemans

vrijdag 7 oktober 2016

Het Openbaar Ministerie is een strafrechtelijk onderzoek begonnen naar de dood van fotograaf Jeroen Oerlemans. Volgens NVJ-secretaris Thomas Bruning is het onderzoek belangrijk om iets te doen aan het grote probleem van straffeloosheid van moorden op journalisten, aldus ANP. Oerlemans werd zondag in Sirte in Libië door een sluipschutter van terreurbeweging IS neergeschoten.

De NVJ had eerder deze week al een oproep voor een onderzoek gedaan en is tevreden dat deze oproep is gehonoreerd. Thomas Bruning hoopt dat het OM in Libië een reconstructie kan maken en een daderprofiel kan opstellen. ‘In elk geval toont het OM de ambitie om iets aan de zaak te doen.’

Het lichaam van Oerlemans is vrijdag teruggekeerd in Nederland. De vlucht met zijn stoffelijk overschot kwam volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken aan het einde van de ochtend aan. Donderdag 13 oktober wordt hij begraven. Om 11.30 is er een dienst in de Zuiderkerk in Amsterdam waar iedereen welkom is. Later die dag wordt hij in besloten kring begraven.