Summer School over geld

donderdag 17 mei 2018

De sportjournalist is er, de modejournalist, de regioverslaggever. En natuurlijk de economieredacteur. De halfjaarlijkse workshop jaarrekeningen lezen voor journalisten zit elke keer vol, al zes jaar lang. Journalisten uit alle vakgebieden willen graag weten hoe ze die cijfers moeten ontleden. Want, zo beseffen ze, een jaarrekening staat bol van het nieuws.

Financiële journalistiek lijkt te gaan over banken, pensioenfondsen of Mario Draghi. Maar het gaat over gewone mensen die geld verdienen, sparen en belasting betalen. Over de financiering van zorg en onderwijs. Over de Champions League en de kloof in de maatschappij.

Een journalist zonder financiële kennis mist een belangrijk deel van het verhaal. Het is geen toeval dat de laatste twee jaar de titel ‘Journalist van het jaar’ naar journalisten ging die zich over financiële onderwerpen bogen. Volgens Eric Smit (Follow the Money en winnaar Journalist van het jaar 2017) - onderdeel van het programma van de Summer School - is er een groot tekort aan journalisten met een economische achtergrond en veel snappen van geld en balans. ‘Het draait toch altijd om cijfers. Ik vind dat een vreselijk onderschat onderdeel in het curriculum.’

Daarom dus een Summer School Financiële Journalistiek, een vierdaagse zomerschool over geld. Om de bij veel journalisten levende vooroordelen over dit vakgebied weg te nemen. Om te laten zien dat journalistiek over geld leuk is en spannend.

Niet onbelangrijk voor de beginnend journalist: met een beetje verstand van de financiële processen in bedrijfsleven en maatschappij heb je een betere positie op de arbeidsmarkt. Geld maakt geld, ook in de journalistiek.

Als je je niet zo thuis voelt in de cijfers, dan helpt het commentaar van een van de deelnemers van vorig jaar je wellicht over de drempel. ‘Ik heb mijn angst voor cijfers overwonnen.’

Meer over deze Summer School: sprekers, programma en inschrijving 

André de Vos is financieel journalist en medeorganisator van de Summer school financiële journalistiek, die in juni voor de tweede keer wordt gehouden.