Thoeneslezing: persvrijheid Rusland en Georgië

woensdag 17 september 2008

OORLOGSJOURNALISTIEK IN OOST-EUROPA
RTL-cameraman Stan Storimans was dinsdag 12 augustus de vierde journalist die in de Kaukasus gedood werd. Ook de chauffeur van een journalistenteam werd gedood. Daarnaast vielen er verscheidene gewonden en vier journalisten werden gearresteerd.

In Oost-Europese conflictgebieden als Georgië bestaat er niet zoiets als embedded journalistiek. De politieke situatie is voor journalisten vaak zo ondoorzichtig dat in eerste instantie bevriende troepen zich plots tegen de journalisten kunnen keren. Zonder bescherming wordt van de journalist verwacht een volledig beeld in kaart te brengen en het ‘thuisfront’ objectief te informeren.

De in Moskou wonende schrijver en journalist Pieter Waterdrinker zal de eerstkomende Sander Thoeneslezing verzorgen, op maandag 22 september in De Balie (grote zaal). Hij zal daarin ingaan op persvrijheid, literatuur en verslaggeving ten tijde van oorlog tegen de achtergrond van het land waar hij al twaalf jaar woont: Rusland. Waterdrinker maakt tevens een ‘uitstapje’ naar de conflictgebieden in de Kaukasus; Georgië en Zuid-Ossetië in het bijzonder. Daar was Waterdrinker zelf ook als verslaggever. Zie ook zijn website: www.pieterwaterdrinker.nl

De Sander Thoeneslezing zal gevolgd worden door een discussiepanel met drie (voormalige) Moskou-correspondenten: Reinoud Broekhuijsen (RTL-televisie), Frank Westerman (schrijver van onder meer “El Negro en ik” en “Ingenieurs van de Ziel”) en Coen van Zwol (NRC Handelsblad).

Verder zal Hans Verploeg (Freedom House en NVJ) vertellen over de stand van zaken in het onderzoek naar Thoenes’ dood. Ook geeft hij een overzicht van de persvrijheid in de wereld.

Kaarten zijn te bestellen bij De Balie.

Centrum voor cultuur en politiek De Balie
Kleine-Gartmanplantsoen 10
Amsterdam.

Voor meer informatie: NVJ, Thomas Bruning 06 20495245

De Sander Thoenes-lezing is een initiatief van beroepsorganisatie NVJ i.s.m. Vrij Nederland en wordt dit jaar mede mogelijk gemaakt door Amsterdam Wereld Boekenstad. De lezing wordt dit jaar voor de negende keer georganiseerd in De Balie in Amsterdam om de journalist Sander Thoenes te herdenken, die op 21 september 1999 door Indonesische militairen werd doodgeschoten op Oost-Timor. Thoenes werkte in Indonesië als correspondent voor Vrij Nederland en de Financial Times. De Sander Thoenes-lezing heeft als terugkerend thema ‘persvrijheid en democratie’.