Turkije eist 14,5 jaar gevangenisstraf tegen Erol Önderoğlu

donderdag 28 februari 2019

Tijdens de rechtszaak tegen onder andere Erol Önderoğlu, vertegenwoordiger in Turkije van Reporters sans Frontières (RSF), is 14,5 jaar gevangenisstraf geëist.

Naast Önderoglu staan in dezelfde zaak journalist Ahmet Aziz Nesin en forensisch arts en mensenrechtenexpert Sebnem Korur Fincanci terecht. De drie worden beschuldigd van het 'maken van terroristische propaganda', nadat zij optraden als tijdelijk hoofdredacteur tijdens een campagne voor de inmiddels gesloten pro-Koerdische krant Özgür Gündem. RSF dringt aan op vrijspraak voor Önderoğlu en zijn collega's en is een online petitie gestart. 

Debat Standplaats Turkije

In de afgelopen jaren is het snel achteruit gegaan met de persvrijheid in Turkije. Wat betekent dit voor het werk en de bewegingsvrijheid van correspondenten in Turkije? Correspondenten uit verschillende landen gaan hierover in gesprek tijdens het debat Standplaats Turkije op vrijdag 1 maart in De Balie in Amsterdam. Dit debat wordt georganiseerd door stichting Röportaj - ter bevordering van de persvrijheid in Turkije – en wordt mede mogelijk gemaakt door de NVJ, Eva Tas Foundation en De Balie.