Turkse blokkade website NOS is zoveelste provocatie

donderdag 22 december 2016

De NVJ noemt het blokkeren van de website van de NOS en de NOS-app in Turkije de zoveelste provocatie van de Turkse autoriteiten tegen de persvrijheid. Bronnen in Ankara melden dat de blokkade te maken heeft met beelden die de NOS online heeft staan van de moord op de Russische ambassadeur Andrej Karlov, maandag in Ankara.

De Turkse autoriteiten kondigden na de moord een mediablokkade af. Media in Turkije mogen niet over de gebeurtenis berichten. Omdat de NOS beelden van de moordaanslag uitzond, zou de Turkse toezichthouder BTK de website ‘op zwart’ hebben gezet.

De NVJ spreekt zich al jarenlang uit tegen de zorgwekkende beknotting van de persvrijheid in Turkije en de criminalisering van journalisten. ‘Redacties worden gesloten, websites geblokkeerd en journalisten bedreigd. Dit is schaamteloos provoceren dat maar voortduurt’,  zegt algemeen secretaris Thomas Bruning.

Een absoluut dieptepunt noemt hij het aantal gevangen journalisten die zich allemaal moeten verantwoorden vanwege ondermijning van de maatschappelijke orde of van het staatssysteem. Turkije staat bovenaan op de diverse wereldranglijsten van gevangen journalisten. Schattingen lopen uiteen van 81 (Comité ter Bescherming van Journalisten (CPJ)) tot 140 (International Press Institute) journalisten in de gevangenis. 

Brief aan Turkse ambassadeur

In oktober vroeg de NVJ in een brief aan de Turkse ambassadeur andermaal aandacht voor de dramatische mediasituatie in het land. 

Dag van de Persvrijheid

De eerstvolgende Dag van de Persvrijheid op 3 mei 2017 staat in het teken van de persvrijheid in Turkije. Hoofdgast zal journalist en politiek commentator Ece Temelkuran zijn. 

Internationale campagne

De NVJ sluit zich aan bij de internationale campagne van haar partners IFJ/EFJ Set Journalism Free in Turkey