Twee winnaars Infographics Jaarprijs

donderdag 8 november 2012

De Infographics Jaarprijs 2012 heeft dit jaar twee winnaars: Frédérik Ruys met ‘Nederland van Boven’ (opdrachtgever VPRO) en Paul Janse met ‘Informatiepunt Rotterdam Centraal’ (opdrachtgever Stadsontwikkeling Gemeente Rotterdam). Mede vanwege de uiteenlopendheid van inzendingen heeft de jury besloten de Infographics Jaarprijs 2012 ex aequo toe te kennen aan twee inzendingen. De winnende projecten vertegenwoordigen de vernieuwing van het vak en de steeds bredere toepassing van infographics, aldus het juryrapport (pdf).


Informatiepunt Rotterdam Centraal

Nederland van Boven en het Informatiesysteem Rotterdam Centraal tonen aan dat infographics een weids terrein is, waarmee televisiekijkers, krantenlezers, consumenten, stadsbewoners en reizigers op adequate en indringende wijze kunnen worden geïnformeerd over relevante zaken in hun directe en verdere omgeving, in hun eigen leefwereld en die van anderen.

Uit het juryrapport:

Nederland van Boven – Frédérik Ruys (www.vizualism.com)
De jury prijst de durf en avontuurlijkheid van de VPRO bij het grote project Nederland van Boven. Deze serie wijst de weg naar een vorm van televisie die meer is dan dramatisch bewegend beeld of pratende hoofden. Frédérik Ruys maakte van de animaties in de uitzendingen een audiovisuele belevenis. Daarnaast zijn op de bijbehorende website zeer interessante experimenten gedaan met interactiviteit.

Informatiesysteem Rotterdam Centraal – Paul Janse (www.2d3d.nl)
Met dit visuele systeem van informatie en bewegwijzering laat de Gemeente Rotterdam zien de informatiebehoefte van zijn burgers ernstig te nemen. Zij verdient daar lof voor. Want hoe logisch het ook moge lijken dat openbare bestuurders en bouwers zoiets doen, veel vaker zien we stedelijke projecten mank gaan aan communicatie met hen voor wie die projecten bedoeld zijn, burgers en reizigers.
Waarbij de animaties van Nederland van Boven de esthetiek hier en daar de overhand krijgt boven het informatiegehalte, zo is hier het omgekeerde het geval, zo viel in de jurydiscussie te beluisteren. Wat zeker niet weg kon nemen dat de jury bewondering heeft voor zowel de consistentie en trefzekerheid als inventiviteit en innovativiteit van de beide projecten.

De jury bestond dit jaar uit Remy Jon-Ming (winnaar 2011), Lize Alink (NVJ), Eva Klose, voorzitter, (Koeweiden Postma) en Carel Kuitenbrouwer (docent/onderzoeker Hogeschool Utrecht). De Infographics Jaarprijs, een initiatief van de Beroepsorganisatie Nederlandse Ontwerpers (BNO) en de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), wil de aandacht vestigen op de kwaliteit van de Nederlandse infographic.