Versoepeling gebruik drones verbetering maar geen oplossing

zaterdag 2 mei 2015

De NVJ vindt de aangekondigde versoepeling van de regels om ‘mini drones’ voor commercieel gebruik in te zetten een verbetering. Mini drones – drones met een maximaal gewicht van vier kilo – mogen waarschijnlijk met ingang van 1 oktober zonder vergunning en ontheffing vliegen voor commerciële doeleinden. Dit heeft Staatssecretaris Mansveld (Infrastructuur en Milieu) bekendgemaakt

'Eindelijk heeft Mansveld begrepen dat de huidige regelgeving en met name het aanvragen van een ontheffing zes weken voor gebruik van de drone – onwerkbaar is voor journalisten. Het proefproces van de NVJ op 14 april heeft hier aan bijgedragen. Maar we zijn er nog niet. De verruiming is aangekondigd maar is er nog niet hij wordt eerst ter consultatie voorgelegd. Voor drones boven de vier kilo levert het bovendien geen verruiming op’, aldus NVJ- en NVF- secretaris Rosa García López. De NVJ zal de Staat daarom in mei dagvaarden om de huidige knelpunten volledig op te lossen.
 
Fotojournalisten, zoals René Oudshoorn en Eric Brinkhorst, die beschikken over drones zijn ‘blij’ als de verruiming wordt doorgevoerd. Zij vinden de verruiming ‘werkbaar’ omdat zij niet meer weken van te voren een ontheffing hoeven aan te vragen om te kunnen vliegen bij ‘breaking news’. Oudshoorn was op NPO Radio 1 te horen over de mogelijke versoepeling van de regels.