Vier banen de Stentor terug tot einde jaar

donderdag 8 november 2012

De Stentor krijgt per direct vier banen terug tot eind 2012. Redactievertegenwoordigers van de Stentor spraken deze week met de Raad van Bestuur van Wegener over het plotselinge wegvallen van vier werknemers per 1 november, waardoor enkele redacties en edities ernstig in de problemen kwamen.

Ondertussen zullen hoofdredactie, uitgever en redactie gaan werken aan een plan, waarin besparingen in kosten en personeel worden beschreven. De redactie van de Stentor heeft duidelijk gemaakt dat ingrijpende maatregelen tot gevolg hebben dat de krant niet meer dezelfde kan blijven. In het nog te formuleren plan zullen de mogelijk risico’s van de besparingen, zoals het schrappen van edities, bijlagen of werkzaamheden, specifiek worden benoemd. Hoewel de redactievergadering zich donderdag nog zal uitspreken over de uitkomst, lijkt met deze afspraak de rust op de krant even terug.

Volgens Tom Gibcus, NVJ-secretaris Dagblad, was de onrust en dreiging met actie van de redactie duidelijk een noodkreet. “Minder redacteuren betekent letterlijk minder de Stentor. Niet alleen heeft dat negatieve financiële gevolgen voor de krant en daarmee voor Wegener, maar de regionale journalistiek wordt daarmee andermaal onder zware druk gezet.”
Gibcus is blij dat de lucht voorlopig is geklaard, maar vindt het tegelijkertijd onbehoorlijk dat actiedreiging nodig was om aandacht te krijgen voor de positie van de redactie en de regionale journalistiek.