Wat is de staat van de journalistiek?

dinsdag 24 maart 2015

Uit een enquête onder journalisten rijst het sombere beeld van journalistiek in de regio. Hoe gevaarlijk is dat voor de democratie? Yournalism.nl organiseert vrijdag 27 maart het eerste YourEvent in Amsterdam over de ‘Staat van de Journalistiek’. Hans Laroes presenteert hier de resultaten van zijn onderzoek naar regionale journalistiek in Nederland. Daarna volgt een discussie met Hans Laroes, Quint Kik, onderzoeker bij het Stimuleringsfonds voor de Pers, en Thomas Bruning, algemeen secretaris van de NVJ. Alexander Pleijter leidt de discussie.

Journalistiek wordt gezien als ‘de vierde macht’ die namens burgers de nationale en regionale besluitvorming controleert. Maar regionale én landelijke journalistieke redacties staan onder druk, er is een slinkend budget voor lange onderzoeksverhalen.Waar schijnen journalisten geen licht meer op de zaak? Wordt er nog genoeg geïnvesteerd in onderzoeksjournalistiek? Uit een enquête onder journalisten, een inventarisatie van hun werk en een rondgang met een regioverslaggever rijst een somber beeld van de regionale pers. Hoe gevaarlijk is dat voor de democratie? Het onderzoek van Hans Laroes is tot stand gekomen met behulp van Yournalism, het eerste vraaggestuurde platform voor onderzoeksjournalistiek in Nederland.

  • Datum en tijd: vrijdag 27 maart, inloop: 19.30 uur, start 20.00 uur
  • Locatie: B. Amsterdam, Johan Huizingalaan 763A, Amsterdam

Yournalism is winnaar van de Persinnovatie-prijs, de Tegel Toekomstprijs, de Most Sustainable and Social Benefitting Startup Award tijdens het Google Startup Weekend en de Ben & Jerry's JoinOurCore Publieksprijs