Wegwijs in de Wob

vrijdag 23 januari 2009

De Wet openbaarheid van bestuur (Wob) maakt het mogelijk om bepaalde documenten van de overheid in te zien. Inzage in dossiers kan leiden tot bijzondere verhalen. Als journalist kun je zelf veel doen. Tijdens de workshop Wegwijs in de Wob op 19 februari zet journalist/ jurist Arthur Maandag de uitgangspunten van de Wob op een rijtje.

Alle informatie die zich bij Nederlandse bestuursorganen bevindt, is in principe openbaar. Dat is een gevolg van de Wet openbaarheid van bestuur. De burger, en dus ook de journalist, heeft sinds 1980 de gelegenheid bestuurlijke besluitvormingsprocessen te doorzien. Grote voordeel van de Wob is dat je een breekijzer in handen hebt. Je kunt het vrijgeven van informatie via de rechter afdwingen. Rechters krijgen dan de beschikking over de stukken die de overheid weigert vrij te geven.

Nadelen zijn er echter genoeg. De praktijk leert dat de overheid niet van pottenkijkers houdt en zich daar naar gedraagt. De Wob vergt tijd en de Wob kent veel uitzonderingsgronden. Het zijn er zelfs steeds meer geworden.

De NVJ Academy organiseert op donderdag 19 februari 2009 een middag met als thema Wegwijs in de Wob. Journalist/jurist Arthur Maandag neemt deze middag voor zijn rekening. Arthur Maandag heeft in de loop der jaren een ruime ervaring opgebouwd met Wob-zaken. In een tijd dat openbaarheid onder druk staat, is er alle reden om als journalist goed gewapend te zijn. Je kunt als journalist veel zelf. Arthur Maandag zet de uitgangspunten van de Wob op een rij. Hij geeft verder tips, komt met praktijkvoorbeelden en waarschuwt voor valkuilen. De bijeenkomst is ook voor mensen zonder Wob-ervaring de moeite waard.

De Vereniging van Onderzoeksjournalisten (VVOJ) start binnenkort een enquête over het gebruik van Wob door journalisten, waarin gevraagd wordt naar ervaringen en mogelijke obstakels. NVJ-leden en leden van de VVOJ ontvangen een e-mail waarin zij worden uitgenodigd aan de enquête deel te nemen. Het eindrapport verwacht VVOJ voor de zomer te presenteren.

Themamiddag Wegwijs in de Wob
Datum en tijd: donderdag 19 februari, 13.30 uur.
Locatie: NVJ, Joh. Vermeerstraat 22 in Amsterdam.
Toegangsprijs: NVJ-leden 15 euro, niet-leden 50 euro.

Aanmelden: Er is inmiddels een wachtlijst
nvjacademy@nvj.nl