Zilveren Camera: stuur je beste nieuwsfoto in

donderdag 6 december 2018

Tot en met 2 januari 2019 kun je je werk inzenden voor de Zilveren Camera. De 70ste Zilveren Camera wordt uitgereikt op 1 februari 2019. De Zilveren Camera, de Nederlandse prijs voor fotojournalistiek en documentaire fotografie, introduceert dit jaar voor het eerst een publieksprijs. Hiervoor kan worden gestemd op foto’s die door een vakjury zijn geselecteerd. Ook nieuw is de NSP/Zilveren Camera Sportfoto van het Jaar, een gezamenlijk initiatief van Stichting Nederlandse Sport Pers (NSP) en het bestuur van Stichting De Zilveren Camera.

Publieksprijs

De jury van publieksprijs bestaat uit: directeur Nederlands Fotomuseum Birgit Donker, fotografe Sanne Donders en presentator Humberto Tan. Er kan zowel via internet als in het Museum Hilversum (waar de Zilveren Camera wordt uitgereikt, red.) worden gestemd. 

Sportfoto van het Jaar

Met de samenwerking tussen de NSP en Stichting De Zilveren Camera hopen beide initiatiefnemers dat meer sportfotografen worden aangespoord om hun werk in te zenden. Ook wordt hiermee de sportfotografie onder de aandacht gebracht van een groter publiek. 

Inzenden Zilveren Camera vanaf 1 december

Fotografen die willen inzenden voor de Zilveren Camera 2018 kunnen dat doen sinds 1 december. De inschrijving loopt tot en met 2 januari 2019.

De wedstrijd staat open voor beroepsfotografen met de Nederlandse nationaliteit (woonachtig in of buiten Nederland) en voor buitenlandse fotografen die in Nederland werken en wonen. Ook beroepsfotografen die niet zijn aangesloten bij een beroepsvereniging kunnen deelnemen. Op de vernieuwde website van De Zilveren Camera staan handige instructievideo’s. 

De 70ste Zilveren Camera wordt uitgereikt op 1 februari 2019. Dit gebeurt tijdens een speciale jubileumeditie. De winnaar ontvangt naast de Zilveren Camera wisseltrofee een geldbedrag van € 10.000. Het winnende werk van 2018 is van 1 februari tot en met 31 maart 2019 te zien in Museum Hilversum.

Stemmingsronde publieksprijs

De stemmingsronde voor de fotografische vakprijs opent volgend jaar op 23 januari tot medio maart. Op 31 maart 2019 is dan de eerste officiële uitreiking van de Zilveren Camera Publieksprijs.