Freelancer of zelfstandig ondernemer?

Wanneer ben je een freelancer en wanneer een zelfstandig ondernemer?

Zelfstandig ondernemer of freelancer?

Antwoord

De een noemt zich freelance journalist, de ander spreekt liever van zzp’er of zelfstandig journalist. De begrippen betekenen hetzelfde; het gaat om dezelfde vorm van ondernemerschap.

Van oorsprong is een freelancer iemand die zich laat inhuren (vrije lansier ofwel huurling). Sommige mensen vinden de term freelancer een typisch werkgevers/werknemersbegrip, terwijl de term zelfstandig ondernemer eerder wordt geassocieerd met bedrijf, productontwikkeling en gelijkwaardig partnership. Wat je uiteindelijk op je visitekaartje zet – freelance journalist, fotograaf, tekstschrijver of tekstadviseur – maakt eigenlijk niet uit, als je maar bewust bent dat je ondernemer bent die een product te verkopen heeft. Wij hanteren de term zelfstandig (foto)journalist.

Wanneer ben je een zelfstandig ondernemer? Soms denk je zelf zelfstandig ondernemer te zijn, maar daar kan de Belastingdienst heel anders over denken met alle nare gevolgen van dien, want je ontvangt geen zelfstandigenaftrek of andere belastingvoordelen. Daarom is het belangrijk voor jou en je opdrachtgever om te weten of er sprake is van zelfstandig ondernemerschap of van een verkapt dienstverband. Dit blijkt bijvoorbeeld uit de modelovereenkomst.

freelancers