8 tips om te indexeren (met onze indexatietools)

Als zzp’er bepaal je zelf je tarieven. Sowieso is het goed om je uurtarief elk jaar tegen het licht te houden, maar met de huidige inflatiecijfers maakt de noodzaak om te indexeren alleen maar groter. Zonder indexatie en compensatie verlies je als zelfstandige alleen het afgelopen jaar al zo’n 10 procent aan koopkracht. Daarom hebben we 8 tips over indexeren en onze Indexatietools op een rijtje gezet.

 

  1. Hou zicht op je financiële situatie. Loopt jouw prijsopbouw wel of niet uit de pas met de actuele prijsontwikkelingen? Hou dus oog op je kostenstijgingen en de prijsindex van het CBS.
  2. Bepaal je uurtarief volgens de NVJ Indexatietool. Hiermee zie je in één oogopslag wat jouw uur-, woord- of tekentarief zou zijn mét indexatie. Dit bedrag komt overeen met de stijgende cao-lonen van je collega’s in vaste dienst. Je kunt kiezen uit verschillende opdrachtgevers, zoals Publieke Omroep, DPG Media en Mediahuis.
  3. Pas koopkrachtcompensatie toe. In de Indexatietool is nog niet de torenhoge inflatie van 2022 verwerkt. Een fair tarief bepaal je daarom met de NVJ Koopkrachtcompensatietool. Hierin vul je geïndexeerde uur-, woord- of tekentarief in plus een percentage compensatie.
  4. Toon je meerwaarde. Ben je van mening dat je ook een hogere beloning verdient vanwege je toegenomen vaardigheden en expertise? Ook dan is er niks op tegen om een hoger tarief bovenop de indexering te vragen. Laat weten dat je ervaring, dienstverlening en kwaliteit van je producten alleen maar zijn toegenomen. Dit levert je klant immers ook veel voordelen op, zoals betrouwbaarheid, kennis van zaken, consistentie, efficiency en een vooruitziende blik. 
  5. Stel je klant niet voor verrassingen. Informeer tijdig wanneer de verhoging ingaat en maak duidelijk - het liefst persoonlijk - waarom je tarief is verhoogd.
  6. Maak van je tariefsverhoging een marketinginstrument. Bied trouwe klanten voordeel door de prijsverhoging later in te laten gaan. Bied nieuwe klanten een tijdelijke korting. En communiceer deze loyaliteit aan je klanten. 
  7. Wees zeker van je zaak. Je hebt goede redenen om een prijsverhoging te vragen. Aarzel niet, maar zorg wel dat je beslagen ten ijs komt met je argumenten.
  8. Indexeer jaarlijks. Je loopt op jaarbasis duizenden euro’s mis als je je tarief niet elk jaar indexeert. Stel, je verdient € 47,50 per uur met een bureaudienst bij een dagblad, 15 uur per week. Je tarief is sinds 2017 niet geïndexeerd. Met de NVJ Indexatietool zie je in één oogopslag dat je tarief eind 2022 € 52,13 had moeten zijn. Op jaarbasis (voor het gemak uitgaand van 47 weken) scheelt dit je € 3.264,15. Hierin is nog niet eens de torenhoge inflatie van 2022 verwerkt. Op jaarbasis scheelt je dit nog eens € 2.573,25.

 

  • Bezoek hier de pagina van de NVJ Indexatietool en Koopkrachtcompensatie