Fair Practice Code

De NVJ heeft samen met werkgevers bij de publieke omroepen een minimumtarief afgesproken voor zzp’ers. De Fair Practice Code (FPC) is per 1 december 2020 ingegaan en kun je gerust een mijlpaal in de omroepsector noemen.

Lees verder

Wais Shirbaz over de Fair Practice Code

In de Fair Practice Code zijn bindende afspraken gemaakt over een ondergrens voor zzp-tarieven bij de publieke omroepen. Inmiddels is de NVJ in gesprek met de grote uitgevers over een dergelijke code bij de uitgeverijen. Secretaris en hoofd Werkvoorwaarden Wais Shirbaz legt uit.

Lees meer

Praktische checklist

Ga jij de onderhandeling in met een werkgever? Gebruik dan onze checklist!

Klik hier

Veelgestelde vragen over de Fair Practice Code

  • Bij het bepalen van het minimumtarief is uitgegaan van het uurtarief dat een medewerker in dienst van de publieke omroep ontvangt. Hierbij zijn ook het vakantiegeld (8%), een eindejaarsuitkering (6%) en 20 wettelijke vakantiedagen meegenomen.
    
   Dit uurtarief is vervolgens verhoogd met 50%. Deze verhoging is ter compensatie van alle extra kosten die je als zzp’er maakt. Denk aan arbeidsongeschiktheidsverzekering, materiaalkosten en pensioen.
    
  • Je minimumtarief hangt af van jouw ervaring, specialistische kennis en de lengte van de opdracht. Ook kan de gevraagde/aangeboden deskundigheid worden meegenomen net als de complexiteit van de opdracht. Hiernaast kan gekeken worden naar je beschikbaarheid en andere factoren.
    
  • Bekijk van tevoren naar je minimumtarief. Krijg je een voorstel van de opdrachtgever? Vraag dan naar de onderbouwing. Zo kun je controleren of dit tarief ook minimaal het minimale zzp-tarief is.
    
  • Mocht een opdracht een aantal dagen, weken of maanden duren dan kunnen er ook andere afspraken gemaakt worden. Bijvoorbeeld een tarief per dag(deel), per aflevering, in termijnen of na oplevering van een (deel van) de opdracht. Bij al deze afspraken wordt minimaal het afgesproken minimumtarief per uur betaald.
    

Heb je meer vragen over de Fair Practice Code? Neem dan contact op met omroepsecretaris Wais Shirbaz.

Gratis Recht & Journalistiek bij je lidmaatschap!

Word nu lid van de NVJ en krijg gratis het handzame boek Recht en Journalistiek! Bekijk alle voordelen van het lidmaatschap.

Lid worden