‘Het is altijd goed te weten hoe de andere kant van de cao-tafel denkt’

woensdag 21 oktober 2020

Deze maand is Paul Teixeira begonnen als secretaris Dagbladen bij de NVJ. Teixeira heeft een achtergrond als journalist, fotojournalist en uitgever. De uitdagingen in de dagbladsector zijn groot; van cao-onderhandelingen voor het uitgeefbedrijf tot de overname van NDC door Mediahuis en de integratie van Sanoma Nederland door DPG. ‘Het is een vliegende start.’

foto: Truus van Gog

Je hebt een lange staat van dienst als (foto)journalist bij diverse uitgeverijen en bent ook zelf uitgever geweest. Welke kennis en kunde breng je mee uit dat verleden dat nu van pas komt als secretaris?

‘Het is altijd goed om te weten hoe mensen ‘aan de andere kant van de cao-tafel’ denken en handelen. Wat niet persé betekent dat er altijd sprake is van een harde ‘wij’-versus-‘zij’-situatie. Uitgevers en redacties hebben uiteindelijk hetzelfde doel: ervoor zorgen dat er nu en straks kwalitatief goede journalistieke producten worden gemaakt. Daarvoor heb je onder andere goede arbeidsvoorwaarden voor journalisten, in vaste dienst of freelance, nodig. Het is aan de NVJ om uitgevers daar zo nu en dan aan te herinneren.’

Je hebt journalistiek gestudeerd. Komen die vaardigheden ook van pas bij je functie als dagbladsecretaris?

‘Ik ben ooit begonnen als freelance fotojournalist en daarna afwisselend aan de schrijvende kant en de fotograferende kant van de journalistiek actief geweest. De journalistieke vaardigheden zitten er diep in, zoals bij elke andere collega die het vak al tientallen jaren beoefent. Op de School voor de Journalistiek en in de praktijk leerde ik hoe je als journalist complexe materie vertaalt naar begrijpelijke kost voor een doelgroep. Dat komt ook nu goed van pas. Datzelfde geldt voor andere zaken die tot de journalistieke vaardigheden behoren, zoals interviewen. En, niet onbelangrijk: ik weet als ex-journalist goed hoe de journalistiek werkt en wat journalisten beweegt.

Wat wordt je grootste uitdaging als het gaat om de dagbladsector?

‘Ik ben een geboren optimist, laat ik dat voorop stellen. Natuurlijk zijn er trends waar je je zorgen over moet maken. Van ontlezing tot de terugval in de papieren oplages van kranten en tijdschriften. Tegelijkertijd zijn er – hoe clichématig het ook moge klinken – genoeg kansen. Je ziet bijvoorbeeld dat de digitale abonnementen, in al hun varianten, in trek zijn. Niet alleen bij landelijke media, maar ook bij de regionale en de lokale media. Weliswaar ligt de gemiddelde digitale abonnementsprijs lager dan de traditionele papieren versie, maar daar staan ook veelal wat lagere productie- en distributiekosten tegenover. Dat geeft moed.

Ook wat de honorering betreft, is er een positieve trend te zien. Het gaat velen misschien nog niet hard genoeg, maar de trend is er. Zowel voor de collega’s die in vaste dienst zijn als de collega’s die op freelance basis werken. In dat verband is de Fair Practice Code voor de publieke omroepen meer dan een opsteker voor freelancers. Collega-secretaris Wais Shirbaz heeft dat na jarenlang geduldig onderhandelen voor elkaar kunnen krijgen en hij zet daarmee een voorbeeld voor andere delen van de mediasector. Om dat ook voor de dagbladen te bewerkstellingen, is echter een behoorlijke uitdaging.

Iets waar ik minder blij van word, is de ronduit vijandige houding tegenover media en journalisten die ik steeds vaker op straat zie. Het is van de gekke dat camerateams van de NOS met beveiligers rondlopen, dat fotojournalisten een bodycam moeten aanschaffen en dat schrijvende collega’s verbaal – en soms ook fysiek – worden aangevallen als zij hun werk doen.’

Je begint terwijl het land in een gedeeltelijke lockdown zit; de redacties zijn nauwelijks bemand vanwege thuiswerk. Hoe treed je nu in contact met de leden?

‘De beperkende maatregelen maken ’t er inderdaad niet makkelijker op. Dat is een realiteit waar iedereen mee wordt geconfronteerd. Met videoconferencing, mailen, appen en het ouderwetse bellen, kom je gelukkig een aardig eind. Al vervangen die communicatiemiddelen niet het fysieke bezoek. Een kop koffie drinken met een collega via een Zoom-sessie vind ik toch minder. Ik hoop dan ook dat ik over een tijdje bij collega’s in het land die kop koffie ‘in real life’ kan gaan nuttigen. Dan neem ik het gebak mee. Tot die tijd, en ook daarna, kunnen collega’s mij appen, bellen (06-57229928) en mailen (pteixeira@nvj.nl).’

Wat is je agenda voor de komende tijd?

‘Op dit moment lopen er diverse zaken. Van cao-onderhandelingen voor het uitgeefbedrijf - die eind oktober starten - tot de overname van NDC door Mediahuis en de integratie van Sanoma Nederland door DPG. En tussendoor zijn er de nodige collega’s die vragen hebben of met een acuut probleem zitten. Het is een vliegende start, waarbij ik gelukkig kan rekenen op de steun van mijn zeer ervaren collega-secretarissen, onder wie Annabel de Winter die mijn positie op interimbasis vervulde, en de gehele werkorganisatie van de NVJ.