Actie en petitie voor vrijlating Turkse journalisten

woensdag 22 februari 2017

In Turkije zitten meer dan 120 journalisten in de gevangenis en zijn ten minste 160 mediakanalen gesloten. Amnesty International is een petitie gestart voor vrijlating van de gevangen journalisten. 

In geen enkel ander land ter wereld zitten zoveel journalisten achter de tralies sinds de Turkse autoriteiten een klopjacht op journalisten opende na de mislukt staatsgreep in 2016. Amnesty International is een petitie gestart waarin de Turkse autoriteiten wordt gevraagd om de vrijlating van alle journalisten die vastzitten.

Aanstaande vrijdag voert Amnesty actie waarbij aandacht wordt gevraagd voor Turkse journalisten die onterecht zijn aangeklaagd.  Namens de NVJ zijn Jisca Cohen, lid van het hoofdbestuur, en NVJ-secretaris Rosa García López aanwezig.

Festival van het Vrije Woord - 3 mei

Ook het Festival van het Vrije Woord op 3 mei besteedt ruimschoots aandacht aan Turkije. Wat zijn de gevolgen van de aanslagen en de mislukte coup afgelopen zomer voor de persvrijheid? Hoe is het om op dit moment in Turkije verslag te doen van gebeurtenissen? Op het programma staan onder andere de Duits-Turkse komiek en schrijver Serdar Somuncu en houdt de Turkse journaliste en publiciste Ece Temelkuran de jaarlijkse persvrijheidslezing. NOS-correspondent Lucas Waagmeester zal op de lezing reageren.

Het Festival van het Vrije Woord wordt gehouden in Beeld en Geluid in Hilversum. Binnenkort volgt het definitieve programma op deze site.