Bedenkingen NVJ/NVF over overeenkomst regiobeeldbank DPG Media

woensdag 12 mei 2021

Een aantal fotojournalisten heeft de NVJ/NVF om advies gevraagd over een overeenkomst van de recent opgerichte beeldbank DPG Media. De NVJ/NVF heeft bedenkingen tegen deze bemiddelingsovereenkomst en adviseert deze vooralsnog niet te ondertekenen en contact op te nemen met NVF-secretaris Milen van Boldrik.

Foto: Ingrid de Groot

Behalve dat de aangeboden tarieven erg laag zijn, is er géén mogelijkheid tot het instellen van een minimumtarief voor je beeld. Ook staan er enkele bedenkelijke artikelen in; zo kan DPG Media te allen tijde de tarieven bijstellen – dus ook naar beneden. Het tekenen van deze overeenkomst in deze huidige vorm raadt de NVJ/NVF af, zij noemt dit een verdere ondermijning van de waarde van het fotojournalistieke vak.

Neem contact op met NVF/NVJ

Collega-fotografen worden geadviseerd de overeenkomst vooralsnog niet te tekenen en contact op te nemen met de NVJ/NVF: stuur een bericht aan Milen van Boldrik, mvanboldrik@nvj.nl zodat we eventueel collectief op kunnen treden tegen de bedenkelijke voorwaarden. Ligt dit niet binnen je mogelijkheid, dan vragen we je met klem om een aanpassing op bovenstaande punten te vragen, alvorens te tekenen. Alle binnengekomen reacties worden uiteraard vertrouwelijk behandeld.