Column Eric Brinkhorst: We blijven jullie steunen!

dinsdag 17 maart 2020

Beste NVF-ers, op het moment dat ik deze column begin te tikken, wacht ik net als heel Nederland op de, nu al historische speech, van Rutte over het coronavirus.

Vandaag was het een zware dag voor nagenoeg alle NVF-leden. Volop afzeggingen en gaten in de agenda. Zelf heb ik ook al twee commerciële klussen moeten doorstrepen.

Minister Wiebes haalde gisteren nogal naïef uit naar de zzp-ers. Zzp-ers hebben zelf gekozen voor hun kwetsbare positie. Sja...Wat een uitspraak… Reacties op sociale media, ook van NVF-leden dus, waren niet van de lucht.

Ik zou wel eens willen weten hoe hoog het percentage zzp-ers is dat, gedwongen uit loondienst, in een payroll-constructie of een zzp-vorm is geduwd. De regering heeft de zzp-vorm al een langere tijd als de ideale oplossing gepresenteerd. 

Liberalisme is iets dat bij zzp-ers past. Zelf zoveel mogelijk je eigen keuzes kunnen maken onder je eigen verantwoordelijkheid, 

Daar ben ik in principe ook voor. 

Maar niet als er wordt uitgebuit; niet als er tarieven worden opgelegd die in geen enkele verhouding staan tot het honorarium van vaste werknemers. Zelf ben ik van oudsher een zzp-er in hart en nieren en ik heb nog nooit ergens op de loonlijst gestaan. En ja, Ik heb een AOV, zoals iedereen zou moeten hebben. In de nabije toekomst zal er een mooie basisvorm voor moeten komen die voor iedereen betaalbaar is.

We zijn in deze coronacrisis een beroepsgroep die nog kan en mag werken.  Ons werk is belangrijk. 

Onze FJHEP-actie is door de coronacrisis nu even op een iets lager pitje gezet. De coronacrisis eist nu alle aandacht.  Wel kunnen we de gisteren uitgestuurde enquête met betrekking tot gemiste opdrachten weer bundelen om een stevige stap richting de politiek te maken. Als je deze enquête nog niet hebt ingevuld, neem dan even die twee minuten tijd.

Het  coronavirus zal zonder twijfel het verhaal van het jaar gaan worden.

Laten we als fotojournalisten deze bizarre straatbeelden en nieuwsfeiten in iconische beelden vangen. De winnaar van de Zilveren Camera 2020 zou dan zomaar een binnenlandse-nieuwsfoto of serie kunnen zijn.

De speech van Rutte bleef in mijn hoofd hangen: “We laten u niet vallen, ondernemend nederland.” Daar houden we ons dan maar aan vast. Vertrouwen in de politiek… Er zitten gelukkig veel leden in de Tweede Kamer die het goed met ons voor hebben.

In navolging van de speech van Rutte wist Özcan Akyol scherp bij DWDD aan te geven hoe het met de zzp-ers is gesteld. Later op de avond kwam Johan Derksen nog even met een stevig pleidooi.

Bij deze coronacrisis blijkt overduidelijk dat de positie van de zzp-ers extra kwetsbaar is. 

Nu de hele bevolking de slechte situatie van de zzp-er erkent, moeten we ons nog sterker manifesteren en een stevigere positie afdwingen.

-Eric Brinkhorst-