Kamagurka wint Inktspotprijs

woensdag 29 september 2021

Kamagurka heeft de Inktspotprijs 2021 gewonnen voor zijn cartoon over immigranten die de kust proberen te bereiken en daar worden toegesproken met de tekst: "Ok, wie van jullie heeft een vaccinatiepaspoort?"

 


De winnaar van de Inktspotprijs 2021 wordt gekozen door een jury onder leiding van cabaretier en fotograaf Owen Schumacher. De overige juryleden zijn journalist en documentairemaker Sinan Can, journalist en uitgever Şenay Özdemir, illustrator Sylvia Weve en hoogleraar Nederlandse taal- en letterkunde Lotte Jensen.

De NVJ heeft een speciale werkgroep voor cartoonisten en is verheugd dat Kamagurka voor het eerst deze bijzondere prijs heeft gewonnen.

Uit het juryrapport voor de Inktspotprijs 2021

Een Covid-crisis, een toeslagenaffaire, een klimaatcrisis, een vaccinatiestrategie, de bestorming van het Capitool, verkiezingscampagnes, een functie elders, een eindeloze formatie en een vluchtelingencrisis. Het is maar een greep uit de onderwerpen waar de tekenaars dit jaar commentaar op hebben geleverd. Dat leverde heel veel goede inzendingen op.

De jury heeft als winnaar unaniem gekozen voor een tekening waarin de vluchtelingencrisis en de coronamaatregelen op simpele maar heldere en komische wijze zijn gecombineerd. Waar wij ons hier in Europa druk maken over hoe we naar welk land op vakantie mogen en aan welke voorwaarden we dan moeten voldoen, alles in een poging om zo snel mogelijk weer terug te keren naar het oude normaal, worden aan de buitengrenzen van ons continent vluchtelingen buiten gehouden en wordt van hen verwacht aan dezelfde eisen te voldoen. Alles in één eenvoudige, in stijl direct herkenbare tekening. Cynisch, ironisch, confronterend en toch grappig.

Nadat voor deze tekening was gekozen, begreep de jury dat deze maker nooit eerder de Inktspotprijs heeft gewonnen. De prijs is voor ons dan ook mede een bekroning van een imposant oeuvre van een tekenaar die al decennialang in heel eigen stijl op soms licht absurdistische wijze de wereld om ons heen becommentarieert. De Inktspotprijs 2021 gaat naar Migranten van Kamagurka.


Pers en Prent

Stichting Pers en Prent, de organisator van de Inktspotprijs, ontving dit jaar 135 inzendingen van hoge kwaliteit, van 45 tekenaars. Van trouwe deelnemers als Mirjam Vissers, Joep Bertrams en Pluis tot diverse oudgedienden die een comeback maken, zoals Gerrit de Jager en Hein de Kort, en enkele nieuwe kanshebbers als Max Kisman en Eliane Gerrits. Ook dit jaar worden alle inzendingen weer gebundeld in een prachtig vormgegeven catalogus. Daarnaast is de reizende expositie Inktspot! te zien in diverse steden, om te beginnen in de Centrale Bibliotheek Den Haag.

De Inktspotprijs werd voor het eerst georganiseerd en uitgereikt in 1992. De reizende tentoonstelling Inktspot! waar alle ingezonden prenten worden geëxposeerd, groeide uit tot een belangrijke jaarlijkse manifestatie waarin de politieke tekening centraal staat. Met de expositie brengt Stichting Pers & Prent in musea en culturele instellingen door heel Nederland de tekeningen landelijk voor het voetlicht.

Stichting Pers & Prent werd in 1980 opgericht door Hans IJsselstein Mulder met als doel het verzamelen, exposeren en publiceren van tekeningen, prenten en literatuur op het gebied van de politieke satire. Het bestuur van Stichting Pers & Prent bestaat uit: Niels Beugeling, Ariane de Ranitz, Jillis Kors, Jop Euwijk, Petra Boonstra en Jacqueline van Beek.

De prijsuitreiking, de expositie en het boek worden mede mogelijk gemaakt door een aantal sponsoren: Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, Internationaal Perscentrum Nieuwspoort, dagblad Trouw en de Vrienden van Pers en Prent.

Downloads

Prijs.png
png (323,48kB)