Kamerlid Sjoerdsma stelt Kamervragen over veroordeling Shawkan

donderdag 22 maart 2018

Tweede Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma heeft eerder deze week schriftelijke vragen aan de minister van Buitenlandse Zaken gesteld over de door Egypte geëiste doodstraf tegen fotojournalist Shawkan. De NVJ deelt de zorgen van Sjoerdsma over de eerlijkheid en zorgvuldigheid van dit proces.

De Egyptische autoriteiten eisten begin maart de doodstraf tegen fotojournalist Mahmoud Abou Zeid (Shawkan). Zijn veroordeling is onderdeel van een massaproces tegen ruim 700 verdachten in verband met arrestaties na massale protesten in 2013. De fotograaf deed verslag van de protesten toen hij werd opgepakt. Volgens Reporters sans Frontières (RSF) is de doodstraf volstrekt disproportioneel, politiek gemotiveerd en geen rechtspraak.

Volgens D66 is er geen sprake geweest van een eerlijk en zorgvuldig juridisch proces. In zijn Kamervragen wijst Sjoerdsma hierop en vraagt of de minister zijn zorgen deelt en overbrengt aan zijn Egyptische ambtsgenoot. Ook stelt hij vragen over de wenselijkheid van financiële ondersteuningen aan Egypte voor de versterking van de democratische rechtsstaat, terwijl ondertussen de persvrijheid ernstig wordt beperkt met het eisen van disproportionele straffen tegen journalisten.

Secretaris Thomas Bruning van de NVJ is geschokt door de strafeis en heeft bij de politiek al eerder aangedrongen op actie. ‘Het kan niet zo zijn dat Europa en Nederland een regime steunen, dat op deze verschrikkelijke wijze met journalisten omgaat. Ik ben blij dat er nu vragen worden gesteld.’