Karavaan voor de regionale journalistiek

vrijdag 3 maart 2017

Het actiecomité #ditismijnkrant gaat op tournee. Vanaf volgende week maandag reist een karavaan door de regio. Met deze actie wil het comité het belang van regionale journalistiek benadrukken. De caravan-actie vindt plaats onder de vlag van de NVJ.

Redacteuren zoeken belangrijke plaatsen op in het verspreidingsgebied van de dagbladen van Holland Media Combinatie: van Den Helder tot Leiden; van Hilversum tot Heemstede; van Oostzaan tot Oegstgeest. Met caravans trekken zij erop uit, te beginnen op maandag 6 maart, eindigend op vrijdag 10 maart. Journalisten in het Gooi bezoeken in diezelfde week cafés en buurthuizen.

In gesprek met lezers

Met deze actie wil het comité het belang van regionale journalistiek benadrukken. Verslaggevers gaan in gesprek met lezers, zij kunnen de standplaats opzoeken om hun gevoel bij hun dagblad met de redacteuren te delen. Daarvan wordt in de kranten en online ook verslag gedaan. Uiteindelijk worden meer dan 20 plekken opgezocht in het verspreidingsgebied van de vijf dagbladen.

Bezuinigingsplannen bij HMC-dagbladen

Holland Media Combinatie is uitgever van het Noordhollands Dagblad, Haarlems Dagblad/IJmuider Courant, Leidsch Dagblad en De Gooi- en Eemlander. Moederbedrijf TMG kondigde op 31 december aan dat er 45 journalistieke banen bij de regionale dagbladen moeten verdwijnen. Het actiecomité verzet zich hiertegen. Zo’n forse bezuiniging betekent een ernstige bedreiging voor de regionale journalistiek.

Steunbetuigingen

Sindsdien is een hoop gebeurd. Met een drukbezochte manifestatie in Alkmaar wilde de redactie het belang van regionale journalistiek benadrukken. Een oproep aan lezers om ons ansichtkaarten te sturen als steunbetuiging leverde ruim tweeduizend liefdesverklaringen op.

Met talloze spontane initiatieven, vanuit de lokale politiek, de economie en van maatschappelijke en culturele organisaties, is grote waardering uitgesproken voor de regionale kranten van HMC en voor hun rol in de samenleving. Ook hebben zij het belang voor het behoud daarvan benadrukt.