Mooi vak

donderdag 15 februari 2018

Nou daar stond ik mooi te kijk met mijn lyrische verhaal over het Mentorenprogramma en de eerste keer dat de mentoren en mentees van deze lichting elkaar ontmoetten. ‘Wat een matches! Zo zie je maar hoe belangrijk een voorgesprek is!’

Maar drie maanden later zei een van de mentoren in de evaluatieformulieren, dat zijn mentee met het programma zou stoppen, omdat ze het te druk heeft met haar studie. ‘Ik vrees dat de intake met de mentee in ons geval te wensen heeft overgelaten’.

Op de terugkom-avond bij de NVJ bleek dat zoiets niet te voorspellen valt. Yvonne Dankfort zei dat er bij de intake wel degelijk is gevraagd of de mentees echt genoeg tijd zouden hebben voor dit halve jaar begeleiding. Helaas is deze mentee niet de enige: een andere heeft noodgedwongen gekozen voor een fulltime baan.

En daarmee wordt direct een dilemma blootgelegd: journalistiek werk is voor sommigen een luxe. Als je niet vast op een redactie werkt, of als je vanuit een ander beroep de journalistiek in wil, dan moet je van droog brood houden. Journalistiek is tegenwoordig een mengeling van hobby en idealisme. En dat is dan weer leerzaam voor de mentoren met een vast contract bij krant of omroep. Zij horen op van de commerciële klussen die de mentees erbij doen om journalist te kunnen zijn (of worden).

Het goede nieuws is dat de mentees zich niet laten demotiveren en altijd zeer ambitieus zijn. Ook dit jaar. Ze hebben mooie ideeën (‘een radio-docu maken over het oorlogsverleden van mijn opa’, ‘een kinderboek schrijven’) en doen meestal niet één ding, maar van alles tegelijk. Dat bracht een van de andere mentoren op de vraag of de lat soms niet té hoog ligt. ‘Ik was echt zwaar onder de indruk na de eerste ontmoeting met mijn mentee; ze wilde beter leren pitchen én een boek maken van haar afstudeerscriptie. Ik heb zelf nog nooit een boek geschreven’. Dat boek bleek bij nader inzien een artikel, meer zit er nu niet in. En dat is ook niet erg. Want het is al lastig genoeg om de journalistiek in te gaan. Misschien kan dat beter stap voor stap en met een andere inkomstenbron ernaast. Want dat het een mooi vak is, daar zijn de mentoren én mentees het over eens. Een van de mentoren verwoordde dat mooi: ‘Ik vind het prettig om te discussiëren over ons werk. (Kranten)journalist is het mooiste ambacht van de wereld en daarom is het erg leuk om te praten met een gelijkgestemde.’