Mooie internetproducties volgens Alexander Pleijter

woensdag 4 juni 2014

Alexander Pleijter, lector journalistiek & innovatie Fontys Hogeschool Journalistiek en hoofdredacteur De Nieuwe Reporter, is internet bedoeld om er mooie verhalen mee te maken, journalistiek gezien misschien nog beter dan op televisie, radio of op papier. Internet biedt immers allerlei mogelijkheden om verhalen en data op een andere manier te vertellen en te presenteren. Tijdens de NVJ Grote Zelfstandigendag op 3 juni deelde hij een aantal mooie voorbeelden.

foto: Sebastiaan ter Burg

  • Robotjournalistiek is geen bedreiging maar juist een verrijking van de journalistiek. Een voorbeeld is de automatische berichtgeving over aardbevingen in Los Angeles Gegevens van de seismologische dienst worden omgevormd tot nieuwsberichten zonder tussenkomst van een journalist. Voordeel is dat het nieuws onmiddellijk online staat.
  • Een ander mooi voorbeeld van robotjournalistiek is In Flight van The Guardian. Hierop is een wereldkaart te zien met vliegroutes en posities van vliegtuigen in de afgelopen 24 uur. De productie werd gemaakt ter gelegenheid van het honderdjarig bestaan van de burgerluchtvaart. Onder de kaart kan de lezer zich verder verdiepen in onder andere de geschiedenis van de luchtvaart.
  • Snowfall van de New York Times is een veelbesproken productie. Een minder bekend voorbeeld is Out in the Great Alone van ESPN Grantland over de The Iditarod Trail Sled Dog Race. Met de tekst ‘loopt’ een landkaart mee, waarop de reis is te volgen en hoe deze hondensleerace verloopt.
  • Het gebruik van kaarten is sowieso een mooie manier om verhalen te vertellen. Zoals Chicago Tribune heeft gedaan met Timeline of a gun sale, over het verloop van een illegale wapenverkoop, waarop landkaart en tijdlijn met elkaar zijn gecombineerd. 
  • Een mooi voorbeeld om op een andere manier over nieuws te berichten is een verhaal over gesjoemel met olijfolie: Extra virgin suicide (New York Times). Aantrekkelijk beeld, weinig tekst, en toch inzichtelijk genoeg gemaakt. 

 

Lees ook: