NRC-freelancers pleiten in brief aan hoofdredactie voor een herziening van de tarieven

dinsdag 16 februari 2021

Een groep freelancers bij NRC heeft in een brief aan de uitgever en hoofdredactie gepleit voor een grondige herziening van de freelance tarieven. De brief, ondertekend door 180 NRC-collega’s, komt een jaar nadat 55 freelancers bij NRC een dag niet op het werk verschenen om zo aandacht te vragen voor hun positie. Villamedia sprak met Matthijs Valent, die toen optrad als woordvoerder van de groep.

foto: Berlinda van Dam / Hollandse Hoogte

Na hun actie volgden gesprekken met de hoofdredactie, waarin de freelancers duidelijkheid kregen over hun toekomstperspectief bij NRC. Ook werd de mogelijkheid gegeven om meer te leren bij de krant.

Een jaar later vertelt Valent dat een aantal freelancers is opgestapt omdat ze ergens anders een vaste baan konden krijgen. Inmiddels zijn er nieuwe freelancers die actief meepraten over de freelancekwestie. ‘Het is erg bemoedigend dat er na een jaar thuiswerken nog zoveel energie in de groep zit.’

In de brief die afgelopen zaterdag werd gestuurd geven de freelancers aan dat zij voor gelijk werk gelijk betaald te willen worden. ‘We vermoedden het al maar dankzij de tarievencalculator van NVJ is nu glashelder dat deze tarieven ernstig achterblijven bij het loon van redacteuren in vaste dienst,’ aldus Valent.

De brief is ondertekend door 180 NRC-collega’s, onder wie een oud-hoofdredacteur en verschillende chefs.