Onderbouw je tarief

maandag 26 september 2011

Het aantal freelancers dat noodgedwongen het tarief omlaag stelt blijft groeien. Volgens onderzoek van Freelancematch.nl eerder dit jaar rekent een freelancer gemiddeld € 49 per uur. Dat is 30% minder dan een jaar geleden. Het gemiddeld uurtarief van een tekstschrijver ligt volgens datzelfde onderzoek op 54 euro. Vorig jaar was dat nog 58 euro. Teveel toegeven op het tarief ondermijnt de geloofwaardigheid van de freelancer. De NVJ raadt daarom freelancers aan hun tariefstelling goed te onderbouwen. De tarievencalculator is hierbij een handig hulpmiddel.

Steeds meer starters op de freelancersmarkt en steeds meer opdrachtgevers die de hand op de knip houden, dat kan nooit goed gaan. Regelmatig laten freelancers hun prijs voor een opdracht zakken. Een begrijpelijke actie, maar een ondernemer die teveel inlevert is bijna niet meer in staat om een realistische prijsstelling te herstellen en wordt bovendien niet geloofwaardig gevonden en op kwaliteit geschat.

De prijs voor een journalistiek product is niet zomaar verzonnen maar wordt bepaald door ervaring, reputatie, journalistieke vaardigheden, eigen netwerk, specialisme, flexibiliteit, kwaliteit, spoed en kosten zoals verzekeringen, belastingen, huisvesting en investeringen. Je zult als ondernemer je kwaliteiten en je meerwaarde onder de aandacht moeten brengen. Dat moet de opdrachtgever wat waard zijn. Vervolgens komt het er op aan om met elkaar een redelijk tarief te bepalen. Dit kan met behulp van de NVJ-tarievencalculator. Als referentiekader voor de calculator is het salarisgebouw van journalisten in vaste dienst genomen.

Ook de Kamer van Koophandel geeft antwoord op de vraag hoe je als freelancer het hoofd boven water kunt houden. Dit gebeurt aan de hand van een stappenplan:
- vaststellen van kosten op jaarbasis;
- wat wil de ondernemer overhouden om van te leven;
- benodigde omzet;
- bepaling uurtarief.

Op de website van KvK is tevens een voorbeeldtarief voor een tekstbureau te vinden.