Paardensportevenement schrapt op dringend verzoek van NVF ‘gratis beelden in ruil voor accreditatie’

woensdag 29 juli 2020

Er is een controverse opgelaaid rond het Dutch Open Eventing (DOE), een Nederlands paardensportevenement dat van 6 tot 10 augustus in het Limburgse Kronenberg wordt gehouden. De organisatie eiste van fotojournalisten dat zij de gemaakte beelden gratis ter beschikking stellen, in ruil voor persaccreditatie. Zowel de Nederlandse Sport Pers (NSP) als de NVF veroordelen deze gang van zaken ten zeerste. Inmiddels heeft DOE op dringend verzoek van NVF het gewraakte formulier van de website gehaald en aan de NVF laten weten dat elke officiële persfotograaf van harte welkom is, zonder dat daar gratis foto’s tegenover moeten staan.

foto: Jacob Melissen

De in paardensport gespecialiseerde fotograaf Jacob Melissen heeft via de website Horses.nl de kwestie in de openbaarheid gebracht. Hij weigerde om aan de accreditatie-eis van de Dutch Open Eventing te voldoen. “Dit is de tweede editie van een relatief gezien onbekend evenement. Ik heb met de Dutch Open Eventing mailcontact gehad, maar zij wilden van geen wijken weten. Of ik dit soort eisen al eerder heb meegemaakt? Ik ben al vijftig jaar als fotojournalist in de paardensport actief, met zowel klanten uit gespecialiseerde paardensportmedia als algemene media zoals De Telegraaf. Dit is de tweede of derde keer dat ik iets dergelijks meemaak, maar die organisaties heb ik destijds kunnen overtuigen dat het zo niet werkt.”

Melissen heeft de zaak inmiddels bij de NSP, de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) en de International Alliance of Equestrian Journalists (IAEJ) gemeld. De twee laatste organisaties hebben het weer aanhangig gemaakt bij de Fédération Equestre Internationale, de internationale paardensportbond. De Nederlandse Sport Pers laat aan de NVF weten dat het al contact gehad met de DOE en dat het stappen gaat ondernemen als de organisatie de accreditatie-eisen blijft weigeren aan te passen.

Ook de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KHNS) laat bij monde van de persvoorlichting aan de NVF weten dat het deze gang van zaken ten zeerste afkeurt. “Wij hebben hierover contact met de Dutch Open Eventing gehad.  Wij gaan er van uit dat de organisatie op korte termijn tot inkeer komt en de voorwaarden voor de persaccreditatie aanpast.”

De NVF heeft zelf ook telefonisch contact opgenomen met de Dutch Open Eventing. Chantal Musquetier, marketing & press officer, licht desgevraagd het gewraakte persbeleid toe. “Het zou misschien wat genuanceerder in het persaccreditatie-formulier moeten hebben staan. Wij hebben op de vorige editie van ons evenement veel hobbymatige fotografen binnengekregen. Zij zijn of puur hobbymatig bezig of verdienen er wat mee door de foto’s bijvoorbeeld te verkopen aan de deelnemers. De voorwaarden zijn voor hen bedoeld en niet voor de officiële pers.”

De NVF heeft in het telefoongesprek de DOE dringend geadviseerd om de twee gewraakte zinnen (‘The Dutch Open Eventing offers you (the photographer) the opportunity to make pictures for commecial use. In return we as DOE recieve your pictures to use in our communication.’) te verwijderen. En ook om de bewuste eis in de toekomst te schrappen. Tevens doet de organisatie er goed aan om dit nog eens kenbaar te maken op hun Facebook-pagina en andere sociale media kanalen.

DOE-woordvoerder Musquetier heeft na het telefoongesprek met de NVF de koers bijgesteld: “Het persaccreditatieformulier is inmiddels offline gehaald. Ik zal het aanpassen. Elke officiële persfotograaf is bij ons van harte welkom, zonder dat daar gratis foto’s tegenover moeten staan.”