Rechtszaak tegen Önderoglu tot juli uitgesteld

woensdag 17 april 2019

De omstreden rechtszaak tegen de Frans-Turkse journalist Erol Önderoglu is opgeschort tot 17 juli, schrijft Villamedia. Önderoglu, tevens vertegenwoordiger van persvrijheidsorganisatie Reporters sans Frontières (RSF), zou tot 14 jaar kunnen krijgen wegens "propaganda voor een terroristische organisatie".

Önderoglu was betrokken bij een solidariteitscampagne die werd gevoerd voor de Koerdische krant Özgür Gündem. Turkije sloot die krant in 2016, eveneens omdat het aan terreurpropaganda zou hebben gedaan. In dezelfde zaak staan journalist Ahmet Aziz Nesin en forensisch arts en mensenrechtenexpert Sebnem Korur Fincanci terecht. Önderoglu werd al in 2016 opgepakt maar kon zijn proces in vrijheid afwachten.

De journalist klaagt dat in 2,5 jaar er nul voortgang is geweest in zijn zaak. ‘We kunnen zien dat er geen verschil is tussen de fase van onderzoek en de huidige staat van de zaak, er is geen vooruitgang geboekt. Al met al hebben we twee en een half jaar van ons leven gegeven aan een beschuldiging die haastig is voorbereid in één dag., aldus Önderoglu. Hij vroeg de rechtbank om vrijstelling om bij alle zittingen aanwezig te moeten zijn.

De zaak is een voorbeeld van de druk die wordt uitgeoefend op journalisten en mensenrechtenverdedigers in Turkije, aldus Önderoglu. ‘Onze bezorgdheid is niet persoonlijk. We zijn vooral bezorgd over de schade die wordt toegebracht aan de democratie en rechtvaardigheid in de samenleving.’

Önderoglu vroeg de rechtbank om vrijstelling om bij alle zittingen aanwezig te moeten zijn. Dat verzoek werd ingewilligd.

Namens de NVJ en PEN Nederland, de internationale schrijversvereniging die zich inzet voor verdrukte schrijvers en journalisten, was oud-correspondent Froukje Santing als waarnemer aanwezig.

Meer bij Bianet