Reporter’s Memorial in Bayeux - Verslag van Jan-Joseph Stok

zondag 8 oktober 2017

Van 2 tot 8 oktober vond de 24ste editie van het Bayeux Festival voor oorlogscorrespondenten plaats in Bayeaux (Frankrijk). NVF bestuurslid Jan-Joseph Stok bezocht het festival waar dit jaar ook de overleden fotojournalist Jeroen Oerlemans werd herdacht. Lees hieronder het verslag van Jan-Joseph.

Jan-Joseph: "Ik ben naar Bayeux afgereisd omdat ik door Dysturb ben gevraagd om presentaties te houden over het vak fotojournalistiek op diverse scholen rond het festival. Op donderdag 5 oktober vond zoals elke jaar de Reporter’s Memorial plaats, maar dit keer was het anders. Jeroen Oerlemans, een collega/buurman die ik kende, stond op de lijst van de 55 journalisten die in eind 2016 en in 2017 zijn vermoord in het veld tijdens het uitoefenen van hun vak als (photo)journalist.

Ik had op die dag twee scholen bezocht die beetje ver waren van Bayeux dus kwam een beetje te laat op de ceremonie. Maar ik wou dit absoluut niet missen dus ik ging toch. Toen ik in de buurt kwam, bleek dat de plek zwaar beveiligd was door de Franse politie. In eerste instantie wilde ze me niet meer toelaten, maar na een paar lieve woorden mocht ik toch het terrein betreden. Verschillende mensen namen het woord om een aantal journalisten die op de lijst van dit jaar figureren, o.a. een Mexicaanse moeder, een Oekraïense en een Franse journalist die hun collega’s kwamen herdenken. Natuurlijk konden ze niet voor iedereen een toesprak houden.

Op het einde, ging een doek omhoog en toen werd de steen van dit jaar officieel geïnaugureerd. Er werd geapplaudisseerd en snel daarna werd het weer stil. Een fotojournalist uit de Filipijnen, die ik de nacht daarvoor had ontmoet, vertelde mij dat in 2009, 29 journalisten in een klap waren vermoord. Vandaar dat de steen van dat jaar zo vol stond. Ik wist niet wat ik tegen hem moest zeggen. Ik had dit jaar maar een naam van iemand die ik kende op de steen staan, maar eigenlijk vond ik het al te veel.

Dit is de enige plek in de wereld waar alle journalisten ter wereld elk jaar worden herdacht. Ik denk aan de familie van Jeroen, aan zijn vrienden en collega’s. Hij is in Nederland de eerste Nederlandse fotojournalist die is omgekomen tijdens het werk, hopelijk is hij ook de laatste. En dat zijn ‘Bravoure’ voor een lange tijd wordt herdacht." 

Beeld: Jan-Joseph Stok