Terugblik hoger beroep vs DPG Media

dinsdag 26 april 2022

Het is 7 april 2022, een stormachtige dag. Juist met dit pokkenweer moet ik naar Amsterdam voor het slepende vervolg van mijn rechtszaak tegen DPG Media. In de trein van Oss naar Amsterdam heb ik de tijd om nog eens terug te blikken op de zaak die ik in 2018 startte bij het kantongerecht.

Foto: Dingena Mol.

Terugblik

Wat een ongelofelijk lang traject ligt achter mij; met persoonlijke ingrijpende gevolgen. Gelukkig ben ik van het type 'ik worstel en kom boven'. Maar de eerste twee jaren na de eerste rechtszaak waren heftig. In eerste instantie was het zaak om de tering naar de nering te zetten. Ik kreeg geen werk meer vanuit DPG en dat betekende dus geen inkomsten; dat was de consequentie. De focus kwam dan te liggen op het voorkomen van gedwongen verkoop van huis en haard.

Aanpassen en het OV

Ik moest gaan saneren: dat begon met vaste lasten en leningen die met mijn vak te maken hadden. De bedrijfsbus eruit en alle uitgaven werden bekeken op hun noodzakelijkheid. Het afstoten van de kostenpost mobiliteit was wel wennen.

Het voelde vreemd om met het openbaar vervoer bij een klant aan te komen. Een open rolkoffertje met de mobiele studioflits, statieven en achtergronddoek was een uitkomst. Maar wel een hoop gedoe bij overstap van trein naar bus of tram. Ik kan er nu toch wel een beetje om lachen. Het hoeft echt niet zo dramatisch te zijn. Met dit soort klussen verdiende ik per uur meer en de kosten waren significant lager.

Consequenties

Nu, in 2022, zijn mijn vaste kostenposten dusdanig dat de omzetdruk ook een stuk minder is. Rondkomen van een absoluut minimaal bedrag is best wel een gezonde sport. Je eet en drinkt alleen dat wat noodzakelijk is om in leven te blijven. Mijn kinderen zijn allemaal de deur uit en hebben zichzelf voorzien van goede banen. Het is ongelofelijk fijn dat ze helemaal zelfstandig zijn.

Waarom ik dit allemaal vertel? Ik wil dat iedereen zich beseft wat de consequenties zijn als je besluit om je (ooit) grootste opdrachtgever aan te klagen op grond van uitbuiting. Reëel gezien was ik ook zeker in de financiële problemen terecht gekomen als ik in 2018 onder deze voorwaarden en tarieven voor deze uitgever was blijven werken en geen rechtszaak was begonnen.

Support

Terug naar 7 april jongstleden; de trein is op Amsterdam Centraal Station aangekomen en ik loop tegen de wind in langs het IJ richting het Paleis van Justitie aan het IJdok 20. Daar staan collega’s uit de journalistieke infrastructuur te worstelen met een mega spandoek "Journalistiek heeft een Prijs". Als ze niet oppassen waaien ze allemaal in het IJ. Ze lijken het er voor over te hebben. 

Het voelde ongelofelijk goed om zoveel bekende mensen tegen te komen. Mensen van de Beeldunie, Pictoright en Dupho waren tussen de NVJ en NVF-ers  aanwezig. De rechtszaak moest nog beginnen maar deze winst was al binnen. Een hartverwarmend moment, saamhorigheid in optima forma.

Met groet, Ruud Rogier

Hoe verliep de rechtszaak? Je kunt het hier lezen: Veel support voor hoger beroep freelancers Rogier / Van Uem versus DPG Media