UMC Utrecht trekt toegangsverbod Van der Ham in

woensdag 23 mei 2018

Het UMC Utrecht heeft besloten om de ontzegging voor ZEMBLA-journalist Ton van der Ham per direct in te trekken. Dat heeft het ziekenhuis woensdagmiddag in een telefoongesprek aan Van der Ham laten weten. De NVJ vindt dat de eerste stap is gezet, maar er zal nog wel een duidelijke schriftelijk excuus hierop moeten volgen.

Het besluit om de ontzegging in te trekken komt een dag nadat BNNVARA bekendmaakte naar de rechter te stappen omdat het ziekenhuis aanvankelijk weigerde om het toegangsverbod op te heffen. Met het besluit van vandaag is de urgentie van een kort geding van de baan, maar het principiële bezwaar blijft overeind dat Ton van der Ham zijn werk deed als journalist, zich aan de gemaakte afspraken hield en dat hij door de maatregel is weggezet als een crimineel. Een duidelijk schriftelijk excuus is dan ook op zijn plaats, aldus de NVJ.

Gisteren liet de NVJ het ziekenhuis weten dat ze geschokt was door de wijze van handelen jegens een gerespecteerd en gerenommeerd journalist, die het functioneren van het UMC de afgelopen jaren uitgebreid onder de loep heeft genomen.

Van der Ham werd op 13 april opgepakt bij een lezing over openheid in het UMC Utrecht. Een terminaal zieke patiënt, Adrienne Cullen, die door een fout van het ziekenhuis niet meer genezen kan worden, gaf de lezing en had Van der Ham nadrukkelijk uitgenodigd. Het ziekenhuis deed aangifte tegen Van der Ham en ontzegde hem de toegang tot het ziekenhuis gedurende een jaar. De aangifte blijft staan. Het toegangsverbod is ingetrokken.