Verheugd over vrijlating journalist Tuncay Özkan

dinsdag 11 maart 2014

UPDATE - De Europese Federatie van Journalisten (EFJ) en de NVJ reageren verheugd op de vrijlating van de journalist Tuncay Özkan. Hij was in 2008 tot levenslange gevangenisstraf veroordeeld in de Ergenekon-zaak. De vrijlating van Özkan komt na de recente wijzigingen in de Turkse wetgeving. Inmiddels is bekend dat ook Merdan Yanardağ, Yalçın Küçük en Hikmet Çiçek vrij zijn gelaten.

In die langlopende rechtszaak zijn 275 mensen beschuldigd van betrokkenheid bij Ergenekon, het netwerk dat een staatsgreep zou smeden tegen de regerende AK-partij van premier Erdogan. Zeven journalisten zijn veroordeeld tot lange gevangenisstraffen.

De vrijlating van de journalisten komt na de recente wijzigingen in de Turkse wetgeving. Volgens deze nieuwe wet kan een verdachte worden vastgehouden tot een maximum van vijf jaar. Indien de rechtbank er niet in slaagt om tot een oordeel te komen in deze periode zal de verdachte moeten worden vrijgelaten.

Hoewel EFJ-voorzitter Mogens Blicher Bjerregård blij is met de vrijlating van de journalisten maakt hij zicht ernstig zorgen over het rechtssysteem in Turkije, waar journalisten vijf jaar kunnen worden vastgehouden zonder veroordeling. 'Het rechterlijke principe 'je bent onschuldig tot je schuld bewezen ' is duidelijk niet relevant in dit rechtssysteem.’ Bjerregård benadrukt dat Turkije moet voldoen aan de internationale en Europese normen op het gebied van justitie, persvrijheid en mensenrechten.

Op dit moment zitten nog 52 journalisten in Turkse gevangenissen, onder wie de Turks-Nederlandse journaliste Füsun Erdoğan die eind vorig jaar tot levenslang werd veroordeeld. Zoon Aktaş Erdoğan gaat vanaf woensdag in Den Haag drie dagen in hongerstaking als protest tegen haar gevangenhouding. De NVJ steunt de actie van Aktaş Erdoğan en zal hem deze week bezoeken. Meer hierover op Facebook