Vijftig kogelwerende vesten voor Oekraïense journalisten

woensdag 9 maart 2022

Vijftig kogelwerende vesten voor Oekraïense journalisten gaan deze week naar Oekraïne. De actie is tot stand gekomen door financiële hulp van Free Press Unlimited en bemiddeling van de NVJ.

Foto Raphael Lafargue/Abaca Press/ANP

De NVJ ontving, onder meer via Twitter, berichten dat Oekraïense journalisten een tekort hebben aan kogelwerende vesten en helmen. Die zouden niet meer te krijgen zijn in Oekraïne en Polen. Met steun van de NVJ heeft FPU ervoor gezorgd dat er nu vijftig vesten naar Oekraïne worden gestuurd.

FPU: Media Lifeline Ukraine

Free Press Unlimited is vrijdag 4 maart de coalitie Media Lifeline Ukraine begonnen, een initiatief om "journalisten te beschermen en betrouwbare informatie beschikbaar te houden in en rond Oekraïne". Doneren kan op Giro 7676, via de website van FPU. De NVJ roept op om een donatie te doen.

IFJ/EFJ: Ukraine Safety Fund

De Internationale en Europese Federaties van Journalisten hebben gezamenlijk een noodfonds gestart. Alle donaties zullen rechtstreeks worden gebruikt om noodhulp te verlenen aan journalisten die worden bedreigd. De benodigde informatie om geld over te maken is te vinden op hun website. De NVJ is lid van beide federaties.