ViP-leden: gratis toegang combinatie middag- en avondprogramma De Tegel

maandag 9 april 2018

Als ViP’per kun je gratis naar de feestelijke uitreiking van De Tegel op 16 april met dinerbuffet, als je kiest voor de combinatie met het gratis voorprogramma ‘Feiten uit de grabbelton’. Deelnemers aan de middag gaan in gesprek over feiten, filteren, checken en valkuilen. Want zelfs cold hard figures kunnen enorm multi-interpretabel zijn. Met o.a.: Jan Latten (CBS), Yordi Dam (LocalFocus) en moderator Amber Kortzorg.

Amber Kortzorg (foto: Sebastiaan ter Burg)

Hoe check je informatie op feitelijkheid; welk verhaal maak je met die feiten? De NVJ-jongerensectie ViP en De Tegel organiseren op 16 april het voorprogramma van De Tegel, de jaarlijkse uitreiking van de journalistieke prijzen. Beide activiteiten vinden plaats in de Schouwburg in Den Haag. Het middagprogramma is bedoeld voor studenten en jonge journalisten.

De hoeveelheid informatie en de toegankelijkheid daartoe wordt steeds groter. Hoe zorg je dat je de juiste informatie gebruikt, welke invalshoek kies je, hoe check je die informatie op feitelijkheid en welk verhaal maak je met die feiten? Aan het woord komen Jan Latten (CBS; “Demografische gegevens: saai?") en Yordi Dam (LocalFocus; "Manipuleren kun je afleren"). 

Yordi Dam: 'Met één en dezelfde dataset kun je meerdere kanten op door een bepaalde scope te kiezen, te filteren, te framen of te misschien zelfs visueel te manipuleren – zo je wilt. Aan de hand van een reeks cijfers gaan we ontdekken hoe zelfs cold hard figures enorm multi-interpretabel kunnen zijn en hoe je valkuilen kunt herkennen en vermijden.'

Zeven tafels van 10 studenten en een tafelvoorzitter buigen zich over de voorgedragen stellingen. Welke keuzes maak je en presenteer je je boodschap het beste? Elke tafel staat onder leiding van een ervaren journalist. Deelnemers worden bij binnenkomst ingedeeld aan de tafels.

  • Meld je nu aan via info@detegel.info. Deelnemers aan de middag doen na afloop mee aan het diner en hebben vrij toegang tot de uitreiking van De Tegel.

Uitreiking De Tegel

De Tegel uitreiking zelf, vanaf 20:15 uur, wordt dit jaar gepresenteerd door Marcia Luyten en Winfried Baijens. Ga hier naar meer informatie en inschrijven.