Wat is er nodig om beter te kunnen wobben?

dinsdag 14 december 2021

Stel dat er een stichting bestaat die journalisten helpt bij het indienen van Wob-verzoeken of straks Woo-verzoeken en de procedure die daarop volgt. Hoe zou die er dan uit moeten zien? Wat is ervoor nodig om beter te kunnen wobben, of straks, woo-en? Laat het weten door de enquête van de Wob-werkgroep van de VVOJ in te vullen.

Foto: ANP

De Wob (Wet openbaarheid van bestuur) is een van de gereedschappen die onderzoeksjournalisten gebruiken om informatie van de overheid in te kunnen zien. Maar behandelingen van verzoeken verlopen vaak traag en ontmoedigend. De VVOJ, de vereniging van onderzoeksjournalisten, probeert het journalisten makkelijker te maken om te wobben. Bijvoorbeeld met een zogeheten Wob-generator die Wob-verzoeken genereert. Inmiddels is er ook een begin gemaakt met een Wob-knop voor het digitaal versturen en in de gaten houden van Wob-verzoeken.

De VVOJ voert gesprekken met Vereniging Veronica om deze tools verder te ontwikkelen en een stichting op te richten die zich richt op de inzet voor het recht op passieve openbaring. Hulp dus bij het wobben en woo-en straks.

De VVOJ wil daarom graag van journalisten weten wat er nodig is om beter te kunnen wobben. Hiervoor is een wensenlijst opgesteld waar deelnemers aan de enquête kunnen invullen wat zij nodig hebben. Ga hier naar de enquête