NVJ Tarievencalculator

Deze rekentool is ontwikkeld om snel en spelenderwijs inzicht te verschaffen in de hoogte van een freelance uurtarief voor zelfstandige (foto)journalisten en hun opdrachtgevers. Je hoeft geen administratie of belastingaangifte bij de hand te hebben.
Wil je meer weten over de achtergrond van de calculator? Lees dan het interview met de tekenaar van deze rekentool, Arno van 't Hoog.

 

 

Onderhandelingspositie versterken

Met de NVJ Tarievencalculator kun je je onderhandelingspositie versterken, of jezelf de vraag stellen in hoeverre een geboden vergoeding redelijk is. Dat laatste wil zeggen: staat het in verhouding tot wat een collega met gelijke werkervaring en expertise in loondienst verdient. 

Uitgangspunten

Toeslag van 50% op het brutoloon

Deze calculator gaat ervan uit dat een freelancer voor een vergelijkbaar inkomen een jaaromzet nodig heeft in de orde van 150% van het bruto jaarsalaris in loondienst. Daarmee zijn zaken als , (pensioen)premies en verzekeringen voor arbeidsongeschiktheid gedekt, als ook reguliere bedrijfskosten voor onder andere huisvesting, vakliteratuur, website, computer, opleiding, acquisitie en administratie. 

Declarabele uren

• Bij het berekenen van een uurtarief en de jaaromzet speelt het aantal declarabele uren per jaar een belangrijke rol. In dit rekenmodel wordt gerekend met 1.174 declarabele uren per jaar. 
• Je kunt afwijken van dit aantal uren in de tool variërend tussen de 1.000 en 1.500 uren (bij een fulltime werkweek van 36 uren per week) Freelancers die voor langlopende projecten werken of op roosterdienst meerdere maanden per jaar worden ingezet, kunnen meer werkbare uren per jaar halen dan freelancers, die per (korte) opdracht, artikel of foto worden betaald.  

Twee tools 

Je kunt kiezen tussen twee tools: 
• voor redacteuren / verslaggevers
• voor fotografen/ camjo's 

Richtlijnen voor starter, medior en senior

De globale richtlijn die je in eerste instantie kunt aanhouden voor keuze van het maandloon zijn:  
• Starter (3 ervaringsjaren, ca 2.700 euro bruto per maand)
• Medior  (10 ervaringsjaren ca 3800 euro bruto per maand)
• Senior (meer dan 15 ervaringsjaren, vanaf 5.100 euro bruto per maand). 

Lange opdracht minder acquisitie-uren

Bij langere opdrachten heeft een freelancer meer zekerheid en meer uren die hij kan factureren en minder uren die hij aan acquisitie hoeft te wijden. De freelancer kan eventueel een lager uurtarief in rekening kan brengen.
 
Hieronder drie voorbeelden (geen adviezen)
 

 

Veelgestelde vragen

  • Volgens onderzoek kunnen freelancers gemiddeld 22 uur van gewerkte 37 uur per week doorberekenen. Een declareerbare urenfactor van 22/37: 0,5945 x totaal aantal werkuren per jaar. Bij een 38-urige werkweek is dat dus 1.174 declarabele uren per jaar (0,5945 x 1975 uur). Bron: Monitor Freelancers en Media 2018.

    De 1.174 waarop de calculator is vastgezet betreft dus het onderzochte gemiddelde.

    De calculator houdt er rekening mee dat het aantal declarabele uren afwijkt in jouw praktijk. Je kunt variëren tussen de 1.000 en 1.500 uren. Daarbij gaat de calculator uit bij 1.500 uur op jaarbasis uit van een volle inzet. Hierbij is rekening gehouden met een 36-urige werkweek, 5 vakantieweken, 7 vaste feestdagen en 5% ziekteverzuim. Indien je twee weken voor acquisitie reserveert dan kom je op een ruime 1.500 uren uit.
  • Zzp’ers dienen ten minste 150 procent van het bruto uurloon van een werknemer met vergelijkbaar werk te ontvangen, volgens de schalen 5 t/m 7 van de Dagblad CAO 2019-2020 bij werkweek 38 uur. Zie bron.

    Het percentage is een advies van de Commissie Boot en is gebaseerd op onderzoek van de relevante kosten die een zelfstandige moet maken voor zijn of haar beroepsuitoefening. Daarmee kan de freelancer zaken als (pensioen)premies en verzekeringen voor arbeidsongeschiktheid bekostigen en reguliere bedrijfskosten voor onder andere huisvesting, vakliteratuur, website, computer, opleiding, acquisitie en administratie.
  • De gemiddelde kosten voor bedrijfskosten per jaar voor fotograaf met een gezonde praktijk bedragen 14.000 euro per jaar. Op basis van 1.174 declarabele uren is dat dus gemiddeld een opslag van 12 euro per uur. Indien de fotojournalist minder bedrijfskosten per jaar heeft dan kan hij deze bijstellen in de calculator. Bron: Beeldboek Fotojournalistiek heeft een prijs 2018.
  • Bij de calculator redactie/verslaggeving zijn deze bedrijfskosten verwerkt in de opslag van 50 procent bovenop het cao-loon. Bij fotografen en camjo’s zijn de uitgaven aan apparatuur, software, huisvesting/studio auto en verzekeringen hoger en variabeler, en daarom wordt er apart rekening mee gehouden.
  • Nee. Volgens het Auteurscontractenrecht dient er een aanvulling op het tarief te worden betaald voor hergebruik. Dit kan je het beste in gesprek gaan met je opdrachtgever en afspraken maken over doorplaatsing of hergebruik en het daarbij horende billijke tarief bovenop het al afgesproken tarief.
freelancers

Je adviseur

Milen van Boldrik
Secretaris Zelfstandigen
mvanboldrik@nvj.nl

Aan de slag met de Tarievencalculator

Wat zijn de ervaringen van freelancers die de Tarievencalculator hebben gebruikt? Wij vroegen het aan de freelancers zelf.

Word lid van de NVJ

  • Juridische hulp bij werkgerelateerde kwesties
  • Tot 50% korting bij de NVJ Academy
  • NVJ Perskaart aanvragen

Wanneer je nu lid wordt ontvang je gratis het boekje Recht & Journalistiek.

Word lid