Vraag & antwoord

Ik ben geen lid van de NVJ, kan ik Balie Persvrijheid bellen? 
Ja, Balie Persvrijheid is een gratis dienst die ook beschikbaar is voor niet-leden. 

Ik heb een vraag over mijn arbeidscontract, kan ik hiervoor Balie Persvrijheid bellen? 
Nee, Balie Persvrijheid is voor freelance journalisten en kleine en lokale uitgeverijen en omroepen die in eigen beheer publiceren en vragen hebben over juridische procedures rondom journalistieke publicaties. Voor advies bij arbeidsconflicten, concurrentiebedingen en andere rechtshulp kunt u als lid van de NVJ, de Coöperatie of Nieuwspoort terecht bij het Juridische Spreekuur van de NVJ.

Een organisatie dreigt met juridische procedures als ik iets publiceer dus ik twijfel of ik dit moet doen, kan ik hiervoor Balie Persvrijheid bellen? 
Ja, Balie Persvrijheid geeft advies aan leden en niet-leden over juridische procedures bij publicaties in de media. Je kunt de balie bereiken via 020 - 30 39 791 van maandag tot en met donderdag tussen 14:00 en 17:00 of per e-mail via persvrijheid@nvj.nl. 

Ik wil een interview afnemen met iemand in de gevangenis maar de directeur weigert mij dat. Kan ik hiervoor Balie persvrijheid bellen?
Ja, de balie geeft ook advies over vrije nieuwsgaring. Word je gehinderd in het verkrijgen van informatie, bijvoorbeeld omdat je de toegang ergens wordt geweigerd, dan kun je hiervoor bij Balie Persvrijheid terecht.

Ik ben fotograaf en krijg een verzoek van de politie om foto’s af te geven ten behoeve van het strafrechtelijk onderzoek van een verkeersongeluk waar ik foto’s van heb gemaakt. Kan ik hiervoor Balie Persvrijheid bellen?
Ja, de balie geeft ook advies over de afgifte of inbeslagname van journalistiek materiaal aan politie en justitie.

Ik heb iemand geïnterviewd en het artikel ter controle op feitelijke onjuistheden voorgelegd aan de betrokken persoon. Die eist nu dat ik het artikel aanpas en citaten verander, dat wil ik niet doen maar ik weet niet of ik daartoe verplicht kan worden. Kan ik daarvoor Balie Persvrijheid bellen?
Ja, Balie Persvrijheid geeft advies over voorgenomen publicaties en alle perikelen die daarbij kunnen ontstaan.

Ik heb een artikel geschreven over een mogelijke fraudezaak. Ik sta achter mijn bevindingen en heb naar mijn idee gedegen onderzoek gedaan, maar zou het toch prettig vinden als ik dit zou kunnen checken. Kan ik daarvoor Balie Persvrijheid bellen?
Ja, de balie geeft advies over voorgenomen publicaties en bespreekt dan met je welk onderzoek je gedaan hebt en of dit, naar de stand van de meest recente rechtspraak, het artikel en je bevindingen kan dragen.


Heb je rechtshulp nodig bij een journalistieke publicatie? Of heb je advies nodig over mogelijke juridische risico's bij het publiceren van een verhaal? Bekijk hier wat Balie Persvrijheid voor je kan doen of bel gratis een van onze jurist via 020 - 30 39 791.