Columns

Makers

U, (foto)journalisten bent allemaal makers. Dagelijks maakt u teksten en/of foto’s die al of niet worden gepubliceerd. Als u dat doet als freelancer dan verkoopt u uw werk en maakt u afspraken over het daarop rustende auteursrecht. In het beste geval houdt u dat auteursrecht zelf en kunt u voor een volgende publicatie opnieuw incasseren of een schadevergoeding vragen als uw werk zonder uw toestemming wordt hergebruikt. U bent ten slotte de maker. Als u niet alleen maker maar ook werknemer bent dan ligt dat allemaal anders.

23 februari 2021
Lees meer

Help, het auteursrecht dreigt te verzuipen!

Het auteursrecht is na artikel 7 van onze grondwet, dat persvrijheid garandeert, misschien wel het belangrijkste recht waarover (foto)journalisten beschikken. Auteursrecht beschermt immers de intellectuele prestatie van een maker. Diens foto of artikel mag niet zomaar door een ander zonder toestemming gebruikt worden. Dat betekent dat het werk dus ook beschermd moet worden, zeker in een digitale wereld, waarin met copy-paste zo’n beetje elk stukje tekst of beeld kan worden gekopieerd. Lees meer over Help, het auteursrecht dreigt te verzuipen!

13 augustus 2020

Wie maakt het nieuws?

Woordvoerder Sean Spicer van de Amerikaanse president Trump, reageerde gepeperd op de verslaggeving van de inauguratie van zijn baas. De beelden die lieten zien dat er niet zo heel veel belangstelling was, waren leugens: “Dit was de grootste menigte die ooit een inauguratie heeft bijgewoond, punt uit.” Nou weten we allemaal wel dat er met foto’s ‘geshopt’ kan worden en dat een creatieve montage wonderen kan doen voor een video. Maar live beelden die liegen? 

Lees meer over Wie maakt het nieuws?

27 januari 2017

Verfijn resultaten

Trefwoorden